Интервю с Константин и Северина от Humandesign.bg

Четирите пътя към Щастието...

07.02.2014

Константин и Северина се запознават със системата Хюман дизайн през 2009г. Преди това имат опит в други области и науки, повечето свързани с личностното развитие: йога, даоистка алхимия, тай-чи, медитации, психология, биохимия, философия, лингвистика. Това, което ги впечатлява най-силно в Хюман дизайн е рационалният подход, възможността всичко, което се говори, да се провери практически. Всичко в системата е базирано на логически и разбираеми модели и формули, които всеки може да наблюдава и да види на практика в живота си. Системата разглежда целия човешки живот с изключителна прецизност и дълбочина. Като основни ползи са: повишаването на качеството на живот, справяне с основните дилеми във връзките с околните, разбирането на най-ефективните лични стратегии за успех.

Двамата организират и провеждат семинари по Хюман дизайн в София, Пловдив и Варна; водят месечни лекции с практическа насоченост, за всички участници в семинарите. Константин провежда лични и семейни консултации като интегрира системата в различни сфери на живота. Преподават цял семестър в Софийски Университет, което е първото и засега единствено преподаване на Хюман Дизайн пред студенти в България; занимават се с бизнес консултиране, подбор на кадри за малки и средни български фирми, изграждане на успешни екипи – всичко това, отново базирано на системата Хюман дизайн.

Представяме ви Константин и Северина за рубриката: Аз мога в България

Интервю с Константин и Северина

Хюман Дизайн

1. Каква беше първата ви реакция, когато се запознахте със системата Хюман дизайн?

Константин: Изненада ме точността на системата и възможността да разберем за човека неща, които не се виждат на пръв поглед. Привлече ме и логичният начин на обяснение, т.е. всичко, което се вижда, е логично свързано и подредено. Логически съвършен и едновременно органичен модел, точно каквато е нашата ДНК в сърцето на всяка клетка на нашето същество. В Хюман дизайн човекът е във фокуса на вниманието. За мен това е като микроскоп, чрез който можем да видим същността на човека в невероятна резолюция. Всеки един проблем, всяко едно лично качество, всеки модел на поведение, лично влияние, силни и слаби страни, всичко е прецизно обяснено и е различно за всеки един от нас. Т.е. всеки е уникален и ХД ви показва точно в какво сте уникални, какво ви отличава от всички останали 7 милиарда на Земята.

Северина: Изумление – „Ама наистина ли това съм аз”. Да си призная разчитането на картата ми доста се разминаваше с начина ми на живот по това време. Нещо отвътре ме зачовърка обаче и реших да проверя доколко казаното се отнася до мен – чрез експеримент.

2. Какво се промени от тогава до днес?

Константин: Най-важното за мен беше да осъзная къде точно съм грешил, какво не работи за мен и какво ми пречи да вървя напред и да се развивам като личност.

Научих се да приемам хората такива каквито са, да ги разбирам в детайли и да намирам решения за всякакви ситуации.

Открих коя е моята роля в живота, как да съм полезен на моите близки хора, коя е моята истинска мотивация и кое е най-важното, което имам тепърва да уча. Видях кои са нещата, които ме отклоняват или са ме отклонявали от това да взимам правилни решения.. Научих се да обичам себе си и да се наслаждавам пълноценно на всяко едно преживяване.

Северина от Хюман Дизайн за рубриката - Аз мога в България

Северина

Северина: Като цяло смених начина си, по който взимам решения. Лека-полека се отърсих и от чувствато за вина – нещо, което цял живот ме е тровело. Престанах да се чудя непрестанно дали съм направила правилния избор. Сега вече усещам и знам кога да действам и кога да съм пас, кога да приема дадено предложение и кога да откажа.  Научих се също така да казвам „Не!” – нещо, което преди ми е било почти невъзможно.

3. В коя област смятате, че тази система може да бъде най-полезна и ефективна?

Константин: За мен най-ценно винаги е било приложението, затова още от началото се захванах да популяризирам ХД и да експериментирам в различни сфери. От две години го прилагам в бизнес-консултирането, работа с двойки, родители и деца. За мен като родител най-ценно е това знание да достигне до повече родители и възпитатели. Искам да видя едно ново поколение отгледано с грижа към уникалността на всяко едно дете. Деца отгледани с уважение към личната им природа. Човеци, които вместо да губят и търсят себе си цял живот, да бъдат закърмени с любов към себе си. Деца, които са родени и възпитани да бъдат и изживяват себе си по уникален и неповторим начин. Обичащи себе си и уважаващи уникалността на другите. За мен най-полезното приложение на ХД е свързано с възпитанието на децата и обучението на родителите.

Северина: Хюман дизайн е необятна наука. И понеже е сравнително нова система (създадена е в началото на 87-ма година), тя все още е в процес на развитие и създаване на нови дялове с различна насоченост. Може би най-важното приложение на Хюман дизайн е в личностното развитие. Макар по-правилно е да се каже: личното себепознание. Защото ние сме тук по-скоро да разберем и опознаем себе си, да се приемем такива, каквито сме родени – с всичките си качества и слаби страни. Хюман дизайн определено помага за този процес.

Константин с интересна информация за Human Design

Хюман дизайн е необятна наук

Друго интересно приложение на Хюман дизайн е в бизнеса: когато се види картата на човек, ясно може да кажем в коя сфера и за коя позиция е най-подходящ. Понякога човек, който няма управленски качества, заема мениджърска позиция и скоро след това резултатите не закъсняват – хаос, забавяне на процеса, отлагане на важни задачи и прочие. И обратно – ако силен човек, с вродени заложби да носи отговорност и да ръководи хора заема ключова позиция, прогреса на фирмата е неминуем.

Най-ценна за мен е работата с деца и техните родители: често неразбирателствата между двете поколения, се съдържа в непознаване спецификите на детето. Когато човек познава същността на своето дете, има възможност да се съобрази с него и да общува по-правилно и хармонично, да не го напъва там, където на детето просто не му е дадено, но да го толерира именно в силните му страни.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването