Специално интервю с DJ Mascota

DJ номер едно за 2012 година...

12.06.2014

Той се присъедини към “мисията” на Списание VIP Аз мога в България.

Той е обявен за DJ номер едно от awards.bg за 2012 година. Той има резидентско място в Клуб Bedroom.

Представяме Ви Dj Mascota…

1. Представи се пред нашите читатели.

Казвам се Мирослав Петков, на 33 години от София. За повечето от хората съм познат, като Mascota. По професия инженер, по призвание DJ.

2. Кога започна всичко и как се реши да станеш DJ? Какво те подтикна към тази професия?

Всичко започна през далечната 1998 година в моя роден град Силистра. Не мога да кажа, че съм решил тогава твърдо да бъда DJ, защото е трудно на 17 години да знаеш какво точно искаш от живота. Съдбата обаче си е свършила работата.

3. Откъде дойде идеята за този псевдоним?  Защо именно DJ Mascota?

Идеята дойде на много по-късен етап през 2007 година, когато реших, че ще пускам само електронна музика и исках всички да ме познават с един псевдоним. Дори използвах това, като символ на промoта, защото преди това бях 4 години резидент на клуб, в който се пускаше R’n’B, ретро и хаус. Като фен на испанските DJ-и тогава (Chus, David Penn,D-Formation) избрах испанска дума, която да започва с М – mascota. Означава талисман.

4. Разкажи ни повече за проекта – “FEEL THE VIBE”.

Това е името на радио шоу, което бях стартирал през 2009 година, в най-големия тогава български портал www.djvibes.org След няколко предавания поканих и DJ Hammer да стане резидент и така продължихме цялa година. Помня, че беше едно от най-слушаните предавания тогава, но като всички артисти искахме да се развиваме и да достигаме до по-голяма аудитория и затова потърсихме нови радиа и медии. Дори опитахме да създадем наше интернет радио, там пък срещнахме други трудности. В крайна сметка засега този проект е замразен и може би един ден отново ще имам предаване, но кога, къде и как не е ясно все още. В момента стартирахме подобен проект от клуба, на който съм резидент, Bedroom, по радио NOVA и там ще могат всички да ме слушат цели 2 часа, няколко пъти в годината.

DJ Mascota се включи в рубриката: Аз мога в България

DJ Mascota

5. Как оценяваш наградата си през 2012 година за най-добър DJ от awards.bg?

Наградата беше една проверка на реалния ми статус сред феновете на електронната музика. Дори аз самия не очаквах такъв резултат, защото е много трудно сам да си дадеш реална оценка. Tова, че съм успял да предизвикам в хората интерес с работата си и музиката, която пускам е наистина добър знак и стимул. Благодаря им още веднъж и продължавам напред, заедно с тяхната подкрепа.

6. С INFECTED доста вдигнахте летвата с D-Trax. Как се роди идеята за това парче?

Тази летва я вдигнахме благодарение на D-Trax. Не знам колко от хората са запознати с неговото творчество, но той наистина конкурира имена от световната сцена. Идеята се роди още преди да сме си го помислили ние самите. Миналата година имаше няколко такива предложения в коментарите ми под “Under My Skin”, ако не се лъжа. В крайна сметка и двамата имаме сходни вкусове и като DJ-и и като продуценти, и това беше причината да се роди Infected.

7. Имаш резидентско място в BEDROOM. Разкажи ни повече за това. Как и кога започна всичко?

За първи път се озовах там през лятото на 2009 година, като гост DJ. След това есента собственикът на клуба ме покани да стана резидент и така вече 5-та година. Там се роди и идеята ми за компилациите “BEDROOM Fashion Compilations”. За мен Bedroom е като втори дом. Освен като резидент,  участвам в организацията на някои от събитията, както и в музикалния мениджмънт на клуба.

8. Има ли определена песен или диджей, които са ти помогнали да обикнеш хаус музиката?

Има много такива парчета и разбира се DJ-и. Аз винаги съм харесвал клубната музика. Още през 90-те, когато пускахме с касетки беше много трудно да намираш музика и ремикси, аз винаги търсех клубните версии на парчетата. Веднага се сещам за едно, Niels Van Gogh – Pulverturm или ATB – 9pm и много, много други. Сега най-хубавото е това, че мога да ремиксирам всичко, което ми е харесвало тогава и отново да го пускам,както направих с Gala – Freed From Desire

9. Помниш ли първия път, когато застана зад пулта? На колко беше и как се чувстваше?

Помня разбира се. Есента на 1998. Бях на 17 и честно гледах, като индианец.

10. Възприемаш ли работата си като изкуство?

Тя си е истиснко изкуство, но само за тези, които го приемат сериозно и усещат музиката с душата си.

11. Има ли музикален стил, който никога не би пуснал?

Има, но не защото е само въпрос на вкус, а защото не виждам причина да го правя.

Специално интервю на DJ Mascota за читателите на Списание VIP

Мирослав Петков a.k.a Dj Mascota

12. С кой би искал да си на една сцена?

Не бих казал, че има определен такъв артист. Бих се радвал повече на това да чуя как тези артисти пускат мои парчета

13. Прави ли се качествена хаус музика у нас?

В последните години се прави, определено.

14. Голяма част от хората свързват хаус музиката с наркотиците. Какво е твоето мнение? Смяташ ли, че тази асоциация е оправдана?

Не смятам и не приемам това. Наркотици могат да се вземат и на тишина, ако трябва да сме честни. Всеки избира начина си на забавление, дали ще пие, пуши, друса или каквото и да е. Музиката не е фактора за това.

15. Къде би пускал в чужбина? Имаш ли си място – мечта?

Като всеки DJ с удоволствие бих посетил Ибиса, но не мога да кажа, че това ми е мечтата. По скоро да обиколя света пускайки моята музика.

16.  Омръзва ли ти музиката понякога?

Няма такъв шанс.

17.  Как релаксираш? Как си почиваш след едно изтощително парти например?

Сън, тишина и вкусна храна.

18.  Какво да очакват твоите фенове в близко бъдеще?

Нова компилация, нов ремикс и ново парче за един от най-добрите лейбъли за електронна музика.

19. Имаш ли любим свой сет? Някой специален, посветен на някого?

Всеки сет си има своя живот, някои обаче остават по-дълго време. Колебая се да кажа кой точно, защото са 3 наистина отличаващи се и със сериозен отпечатък в моята биография, но поне 2 от тях ще спомена – BEDROOM Summer Fashion 2011 и BESO Summer 2012.

Когато получа коментари, че с такива сетове съм променил мнението на хората за електронната музика наистина смятам, че мога да ги включа в графата “специални”

20. И за финал – какво би пожелал на себе си и на настоящите и бъдещите си фенове?

На себе си, здраве и вдъхновение. На феновете си също здраве и да продължават да ме подкрепят, защото имам нужда от това.

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването