Интервю с бариста Владимир Стоев

Как се правят невероятно красиви рисунки върху кафе?

22.01.2015

Едва ли има ден, в който не консумираме кафе. Всъщност топлата напитка е най-верният ни приятел в ранните зори на деня. Едно от първите неща, които правим след като се събудим е да посегнем към чашата ароматна течност. Но какво ще кажете, ако отидем на заведение и ни поднесат една чаша с топло кафе, нарисувано с уникална картинка? Ще се усмихнем, нали? Това е и неговата цел. Да радва хората с уникалния си начин на приготвяне на блаженната топла напитка. Той подарява усмивки всеки ден, дори спасява връзки. Влади има за цел да промени мисленето на хората за кафето и успява!

Представяме ви уникалното изкуство да рисуваш върху кафе с Владимир Стоев

1. Кажи ни няколко думи за себе си. Кога и как започна всичко? Какво и кой те запали по професията бариста?

Аз съм обикновен човек, като всички останали, но гледам от хубавата страна на живота и той ми отвръща със същото.

Така всичко започна в квартален бар с много високи стандарти, където мой колега и нашите много опитни шефове ме запалиха по професията, за което им благодаря искрено! Забелязах, че клиентите реагират позитивно на красивото кафе и това ме зареждаше много, все пак аз бях причина за усмивките на напълно непознати хора и чувството ми подейства наркотично.

2. Как да разпознаем дали в заведението ни сервират качествено кафе?

Единственият начин е да влезеш и да го опиташ, всеки има свой собствен вкус и разбиране за качество. Трябва да си ценител, за да си наясно.

3. Какви качества трябва да има добрият бариста?

За да си „добър“, трябва да вярваш в себе си и да се учиш всеки ден, същото е и с Бариста.

Интервю с бариста Владимир Стоев

С любов от Влади Стоев

4. Какво те вдъхновява, за да правиш хубави рисунки върху кафето?

Вдъхновяват ме красивите неща от живота, вдъхновява ме музиката и приятелите ми, вдъхновява ме силата и желанието, с които се боря за мечтите си, вдъхновяват ме големите усмивки на клиентите и техните реакции! Моите кафета са част от малките, но ценни и приятни моменти в ежедневието на клиентите. За мен всеки клиент е специален и заслужава да се почувства така, макар и само с едно кафе. Вдъхновяват ме и хората, които ми помагат за популяризирането на таланта ми. Тихомир Стаменов е един от хората, на които ще съм благодарен цял живот, заради многото усилия, които полага за изграждането ми като професионалист и не само на мен, но и на много други. Той е един от основателите на Бар Академия България, школа за бармани, благодарение на която заведенията от всякакъв тип се пълнят с професионалисти. Аз търся вдъхновение и го намирам във всичко красиво!

5. Какво за теб е „бариста“ и оценяват ли хората това, което правиш?

За мен „Бариста“ е изкуство, с което успявам да докосна хората и да ги накарам да се почувстват специални. Всеки мечтае да бъде специален в някой момент от живота си, а аз и моите творби караме всички клиенти да се почувстват така. Това е целта ни, не просто да правим кафе…

Вижте още: Топ градове, където да опитате най-доброто кафе

6. Какво обичаш най-много в кафето, какво те дърпа към него?

Обичам това, което се научих да правя с него, обичам историята на кафето и действието му върху човека. Обичам вкусът и ароматът на кафе, особено сутрин, направо се дърпаме взаимно!

7. От къде се учиш и има ли някакви техники, които използваш за направата на това чудесно кафе?

Уча се от най-добрите в света, чрез интернет. Клиентите са капризни, затова се стремя към разнообразни техники и много прецизност. Работя по три различни техники, едната от които е класическа (само с мляко и кафе), другата е с ръчно изработени шаблони и третата е рисуване с топинги. Често ги миксирам и фантазията ми се превръща в мой собствен стил.

8. Трябва ли да си човек на изкуството, за да може да рисуваш върху кафе?

Ако си човек на изкуството ти твориш, а ако не си просто правиш кафе.

9. Има ли значение какво е млякото и до колко градуса се загрява?

Да, има значение! Млякото трябва да е пълномаслено, около 3.2%-3.5% масленост и да се загрява до температура от около 60-65 градуса. След обработката на бариста, когато напитката стигне до клиента, трябва да е готова за консумация.

10. Кои са най-често срещаните поръчки, които си получавал? Може би нещо за влюбена двойка или…?

Получавам много разнообразни поръчки, за влюбени, за силуети на известни личности, за имена на градове, за марки на коли, за лога на различни фирми, страници и т.н., но най-важното за мен е всяко следващо кафе, да е по-добро от предното, защото усмивките стават все по-големи!

11. Вярно ли е, че си спасил връзка благодарение на твоето изкуство?

Благодарение на моето изкуство спасявам и създавам връзки, доставям радост и правя хората по-усмихнати. А за конкретния случай, мой приятел от Академията ме помоли да измисля нещо оригинално и специално, за да й се извини на неговата половинка. Така, благодарение на едно кафе, отношенията им бяха изгладени и ни хрумна, идеята да бъде разработена, като бизнес идея и чрез нея да радваме хората по оригинален начин. Дори вече се работи по проект за телевизионно предаване, в което зрителите ще могат да поръчват послания от всякакъв характер.

Интервю с бариста Владимир Стоев

Любов

12. Има ли бъдеще професията „бариста“ в България?

В Бар Академия България, част от която съм, като преподавател по арт-бариста направихме изчисления, че технически всяко едно заведение има кафемашина, а не само кафенетата. Друга аритметика показва, че във всеки един град има най-много кафетерии на фона на останалите заведения от този сектор. Значи имаме ясен отговор на въпроса.. Това е най-разспространената и пренебрегвана професия, в която има огромен потенциал!

13. Успявал ли си да „свалиш“ някоя мацка със своя рисунка?

Хаха… Разбира се… всеки ден свалям мацки, обичам мацки…., но те се влюбват в кафетата ми. Шегувам се разбира се, обичам да се забавлявам и смехът да присъства в работната ми атмосфера. Рисунките ми помагат да осъществя контакт с тях, а след това всичко зависи от привличането!

14. Какво ще посъветваш тепърва навлизащите в тази област. От къде да започнат?

Първо трябва да имат желание да се научат и да решат, че искат да станат професионалисти, а след това да си търсят работно място, на което се продават основно капучино и топлата гама кафе-напитки. Да се възползват от професията си зад бара, да подобряват уменията си след всеки изминал работен ден,  да обогатяват знанията си, да са търпеливи и да вярват в себе си, за да им повярват и останалите! Аз имам късмета да работя с удоволствие, защото следвам тези прости стъпчици.

Бариста Владимир Стоев за неговото арт изкуство

Честит Иванов ден от Владимир Стоев

15. Какво е усещането, когато направиш деня на някого по-усмихнат, благодарение на едно готино кафе?

На хората, не им дава сърце да разбъркат напитките, радват им се, снимат ги, споделят ги. Виждал съм толкова много хора, които се усмихват, чудят се как да ги изпият, коментират с приятели, снимат се с тях, идват да се запознаят с мен, дават ми пари, хора от други градове, хора от други държави. Чудят се дали съм българин, мислят си, че купувам ръчно изработените от мен шаблони, споделят с мен, че не са пили такова кафе в Щатите, в Англия, в Дубай. Една българска журналистка, която живее в Лондон и проучва европейския кафе пазар от доста години, ми се обади за интервю по телефона. Тя ми сподели, че не е виждала такъв продукт на пазара от две или три години насам. За мен това е доста смела оценка, която ме кара да се чувствам още по-мотивиран. Веднъж, рано сутринта седна първата компания клиенти и всички си поръчаха капучино, а след това седна и втората компания клиенти, които видяха от съседната маса и направиха същото. На последното капучино, което сервитьорката поднесе, всички започнаха да ми ръкопляскат. Почувствах се страхотно. Усещаш сладко чувство, награда за всичките ти усилия, разбираш, че си е струвало и това е магията на споделеното щастие, под формата на изкуство с кафе.

16. Мислил ли си да се явиш на световно първенство по Бариста?

В Академията имаме идея, първо да създадем общество на баристите. Заедно с останалите колеги от страната, ще организираме първо регионални състезания, после национално такова и ако има таланти, да бъдат лансирани на големите турнири. Бих участвал на такова състезание, стига регламента да ми допада.

За сега, печеля моите първенства на предизвикателствата, които всеки ден си поставям.

Интервю с бариста Владимир Стоев

Топъл шоколад

17. Как би искал да развиваш уменията си в бъдеще? Имаш ли желание да обучаваш свои последователи?

Аз съм преподавател по арт-бариста в най-голямата частна обучителна структура в този сектор в страната – Бар Академия България. Имам на разположение 8 кабинета в цялата страна, където обучавам курсисти и ученици от Гимназиите по Туризъм. Отделно организираме персонални обучения на екипите на заведения в страната. Всички, които желаят да получат съвет или обучение, могат да се свържат с нас на сайта или страницата на Бар Академия България. Смея да твърдя, че се намирам само в началото на голямата си цел, към която съм тръгнал.

18. Мислиш ли, че посланията, които оставяш чрез приготвянето на кафе – специалитети биха могли да променят нечий мироглед към по-добро?

Разбира се, те дори вече промениха и ще продължават да променят. Това е кафе, а визията, която предлагам чрез моите способности е нова за България и за част от хората по света. Интересът е голям, много хора се опитват да следват стъпките ми и да бъдат като мен. Мисля, че всеки е способен да успее ако следва мечтите си и това се отнася за всички професии.

19. Според теб как се формират предпочитанията на потребителите към конкретна марка кафе? И мислиш ли, че е възможно вкусовите качества да не са приоритет, а определящо значение да има именно стила, с който се поднася една топла напитка? Смяташ ли, че клиентите се чувстват специални, когато им се сервира една уникална напитка?

Това е сложен въпрос, може би ще е нужно проучване, за да стигнем до точен отговор. Според мен, популярните марки кафе са малко, а това ограничава избора на клиентите и всичко опира до вече изграден навик.

Мисля, че всяка напитка трябва да изглежда добре, да е вкусна и правилно поднесена, за да я наречем качествена.

Вижте още: Странни факти за кафето

20. Ако ти си в ролята на клиент, как би искал да изглежда твоята топла напитка?

Аз често изпадам в тази роля и бих искал моята топла напитка да изглежда красиво и вкусно.

21. Мислиш ли, че в България цената определя качеството на кафето? Средностатистическият българин познавач ли е или по-скоро консуматор?

Има вече формирани предпочитания, но като цяло сме далече от понятието ”култура на консумация” в България.

Опитваме се да променим чрез действията си стандартните поръчки тип ”кафенце с кола”, като предлагаме страшно много варианти за консумация на кафе, чрез миксирането му с други продукти. Вече имаме много добри успехи.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването