Интервю със Саад Чиима

Представяме ви изпълнителния директор на Kaymu Европа

03.12.2014

Kaymu е иноватор в своя бранш за България, защото е първата чуждестранна платформа за електронна търговия с такъв капацитет, ориентирана както към търговци, така и към потребители. Въпреки факта, че е от скоро на българския пазар, Kaymu вече работи с над 250 търговци и предлага асортимент от 15 000 продукта, които можете да закупите от интернет пространството.

Повече за самата компания и идеята около нейното създаване ще разберете от изпълнителния директор на Kaymu Европа – Саад Чиима

1. Опишете по кратък начин какво извършва Вашата платформа, с няколко думи.

Kaymu е водеща виртуална общност за онлайн продажби, която свързва търговци и продавачи.

2. Какво предлага – продукт или услуга? Кой е крайният Ви потребител?

Ние сме виртуална общност за онлайн пазаруване. Стремим се да свързваме и подпомагаме българските потребители, които купуват и продават различни видове продукти. Потребителите имат богат достъп до голямо разнообразие от продукти, включително електроника, книги, модни стоки, телефони и таблети и др. На търговците, които продават продуктите си чрез нашата платформа, осигуряваме уебсайт инфраструктура, безплатен маркетинг, национално покритие, което от своя страна увеличава трафика на потенциални клиенти.

3. Бихме искали да знаем повече за Вашия Start up. Разкажете ни как започна всичко, как разбрахте, че сте сформирали правилния екип за създаването на Kaymu?

Компанията е създадена през 2012 г. и стартира тестово в Нигерия и Пакистан. До момента се е разраснала в над 30 държави в Африка, Азия, а от скоро и в Европа. Ние искаме да бъдем първи по рода си на възможно най-много различни пазари.

Аз се присъединих към компанията в самото начало, през 2012г., веднага след като завърших университета. Бях изпратен в Нигерия, за да организирам регионалните дейности. Престоят ми там беше от голямо значение за мен в професионален аспект – там се научих, че всичко, което може да се обърка, ще се обърка. Този пазар бе много динамичен, с огромно население, сложна инфраструктура, но и невероятни бизнес възможности. По-късно се преместих в Северна Африка и Азия, преди да се върна отново в Европа, където завърших училище. Свързах се с Божидар Илиев преди шест месеца. Бях впечатлен от биографията му и опита му в Start up проектите. Той е млад талантлив предприемач със страхотни бизнес умения. Заедно решихме да дадем начало на Kaymu в България през ноември 2014. Първоначално, разполагахме с малък екип от високо квалифицирани IT специалисти и такива в областта на продажбите. През септември към екипа ни се присъедини и маркетингов експерт. Готови сме да започваме!

Вижте още: 5 въпроса към собственика на остерия „Барбароса”

4. Кои са най-големите предизвикателства, пред които се изправяте сега?

Нашето най-голямо предизвикателство е да се разграничим от местните конкуренти и да се различаваме от тях. Ние предлагаме много повече. Ние сме виртуална общност за онлайн пазаруване с опит в работата с клиенти. Ние се стараем да помагаме на потребителите, които продават продуктите си чрез нас, да разрастват бизнеса си възможно най-бързо. За хората, които искат да пазаруват, предлагаме най-широката гама от продукти на най-добрите цени.

Ние искаме да станем най-голямата виртуална общност за пазаруване извън САЩ и Китай.

5. Какво Ви мотивира да го направите?

Да правим бизнес в България? Хората!!! Трябва да призная – това е най-добрата държава, в която можеш да развиеш Start up. Българите са много предприемачески настроени. Вярвам, че България има потенциала да се превърне във водещ пазар в Източна Европа.

Интервю с изпълнителния директор на Kaymu – Саад Чиима

Kaymu България

6. Как ще промените света? Какво е специално във Вашата компания?

Ние сме предприемачи, които искат да помагат на други предприемачи. Целим да подкрепяме местни търговци в държавите, в които сме активни. Нашата платформа им предлага богата гама от инструменти и анализи на пазара, които ще им помогнат да бъдат успешни. Техният успех е и наш.

Смятаме, че държавите, в които имаме дейност имат огромен потенциал, но до сега са били пренебрегвани. Горди сме, да сме обвързани с пазари, които до момента са били игнорирани от други платформи за онлайн пазаруване. Също така сме горди, че подпомагаме местни предприемачи.

В Африка и Азия имаме позитивен принос върху местните общности и се стремим към същото и в Европа.

Вижте още: Alibaba – една приказка за милиарди долари

7. Как виждате бъдещето във Вашата компания след 3 години? А след 10?

Нашите планове за България, както вече споменах, са да се превърнем във виртуална общност номер едно за онлайн пазаруване. Искаме хората да ни познават. Искаме да направим страхотни нововъведения на българския пазар, които не мисля да ви казвам на този етап. Желаем да имаме най-добрите партньори, да предлагаме най-качествените продукти и да се разрастваме в нови държави.

8. Защо започнахте в България?

Потенциалът за развитие на бизнеса с онлайн продажби в България и други държави от Източна Европа е фантастичен. Набелязали сме пазар с население от 100 милиона души, който е в достатъчно напреднал етап, за да предложи надеждна доставка и възможност за заплащане чрез интернет. Имаме големи планове за България и планираме да се разрастваме все повече и повече.

Линк: http://www.kaymu.bg/

Етикети:

За автора

Георги Кърчев

Здравейте. Казвам се Георги Кърчев и съм студент в Икономически Университет Варна. Занимавам се с изготвяне на информационни материали, като любимата ми област за развитие са Връзките с обществеността. В свободното си време се занимавам с музика и изобразително изкуство. Обичам да пиша на всякакви теми, които влияят на даден аспект от живота ми - спорт, икономика, чисто човешки отношения. Смятам, че непостижими цели няма, стига да има желание за развитие. На мнение съм, че въпреки трудностите, в България не е невъзможно да се създаде успешен бизнес и съответно нормален начин за живот, стига хората да променят начина си на мислене от негативен на конструктивен.