Интервю със Силва Форест

Изкарват ли се пари с писане в България?

04.08.2014

Тя е млада и креативна дама, на около 30 години, от град Варна. С много труд и упоритост осъществява мечтата си и започва да пише текстове за уеб. Силва работи официално, като копирайтър от март 2013 година, след като създава СиФорест ЕООД.

Представяме ви интригуващата история на Силва Форест и кога започва любовната ú история с писането:

1. Здравей. Представи се с няколко думи. С какво се занимаваш?

Здравейте и благодаря за поканата да гостувам на списание VIP!

Започвам с представянето си: казвам се (почти) Силва Форест, на около 30 години, от Варна. Имам страхотно семейство, а 7-годишната ми дъщеря е най-големият ми източник на идеи, енергия, усмивки и… нови думи.

Завършила съм информатика и маркетинг в ИУ – Варна, а сега и двете ми специалности ми помагат в работата, която е: копирайтинг. Занимавам се с това от много години, но „официално“ съм копирайтър от март 2013 г., когато създадох, след голямо мислене и премисляне, Си Форест ЕООД. Днес разбирам, че е трябвало да съм по-смела в тази крачка.

2. Кога започна „любовната ти история“ с писането и кой/какво те насочи към тази професия?

Както казах, пиша от много години. Кога започна всичко – не мога да кажа с точност кога съм осъзнала, че го мога и че искам точно това. През годините исках много различни неща – да бъда какво ли не, да се занимавам със съвсем друго. Докато в един момент неизбежно ми хрумна и идеята, че искам да пиша текстове за уеб. Тогава май дори не знаех, че има такава професия и че това го правят копирайтърите.

Стана така, че тази идея се задържа, превърна се в цел. Дойде и лекото побутване от мой колега, когото много уважавам – Любомир Любомиров. Той ми каза, че харесва как пиша, че мога да печеля от това. И нещата някак се задвижиха стремглаво – напуснах постоянната си работа, регистрирах фирма, направих фирмен сайт, дойдоха първите клиенти, препоръките от колеги, вярата в мен и уменията ми…

И така – днес практикувам успешно професията копирайтър и изобщо не искам и да чуя за друга!

Интервю със Силва Форест

Силва Форест

3. Какво мислиш за така обсъждания и спорен въпрос: Има ли разлика между копирайтър и блогър?

Да, разлика между блогър и копирайтър има.Мисля, че това е изяснено много пъти на много места, затова ще съм кратка.

Блогърът пише за удоволствие, без заплащане, без съобразяване с мнение, с клиенти, с читатели. Не се опитва да продаде продукт. Аз правя това в блогът на Силва Форест.

Копирайтърът пише за клиенти, по зададени от тях теми, за техните продукти и услуги. Спазва срокове и SEO правила. Следи за брой думи в текста… Много неща са.

Още една разлика е, че блогърът изказва своята гледна точка, без значение колко и каква е общата му култура, а копирайтърът е длъжен да знае много, да се интересува от всичко, да бъде интересен за клиентите на клиентите си.

4. Имаш ли любимо място, където пишеш? Разкажи ни как протича денят на един копирайтър.

Любимото ми място за писане е на масата в хола – моят офис (работя от вкъщи). Нямам бюро, както повечето хора имат (може би?). Истината обаче е, че мога да пиша навсякъде – на пейка, в заведение, на детската площадка. И в същото време, ако нямам вдъхновение или нещо ме тревожи, не мога да пиша никъде.

Може би ще изненадам много хора с това признание, но повечето от текстовете си ги пиша първо на лист. Постоянно нося тефтер или някакви листи в себе си. Изписвам по един химикал на седмица. Когато пиша на хартия ми е по-лесно. След това преписвам в Word.

5. Сподели ни някои от методите, които използваш при писане.

Най-често използвам „метода“ четене. Той представлява изчитане на всичко възможно по дадена тематика (по която трябва да пиша), за да я опозная, науча, усетя дори – трябва да знам за какво пиша. След това – лист, химикал, word.

Понякога, когато трябва да напиша нещо за продукт или услуга, а не знам как да започна (творческа криза), правя нещо друго – обикалям офиса, ям нещо, дишам дълбоко. Започвам да пиша различни думи, с които асоциирам обекта на бъдещия текст. После сглобявам.

Четене, препрочитане – задължителни накрая!

Какво е копирайт според Силва Форест

Технологиите, които използва Силва Форест…

6. Използваш ли пособи на новите технологии в работата си (програми за организиране на задачите или някой от тези софтуери за проверка на правописа)?

Не. Нямам нито една електронна програма за организиране на задачите, но пък имам дебел и изпокъсан тефтер, в който си записвам седмичните задачи, както и един друг тефтер, в който пък ми е ориентировъчният график по дни и часове. Двата тефтера са навсякъде с мен, дори, когато излизам на заведение или карам колело за удоволствие. Старомодна съм, а?

Така минимизирам забравянето на важни и маловажни задачки.

За проверката на правописа – отново отрицателен отговор. Нямам инсталирана програма, не ползвам и никакви уеб базирани ресурси за целта. След като напиша текст, така или иначе го прочитам 1-2 пъти, за да правя корекции по смисъла и изказа. Тогава редактирам и правописните си грешки.

7. Как се справяш с трудните клиенти? Разкажи ни някоя интересна история от професионалния си опит.

Проявявам честност и самоуважение. А именно: ако нещо не ми харесва в комуникацията или желанията на даден клиент, директно му го казвам. Не приемам работа на всяка цена. Ако нещо трайно не ми харесва в клиента – дори след като съм си казала забележките – отказвам да работя с него.

Нямала съм много такива случаи – 1 или 2, за щастие.

А история… имах клиент, който в началото се пазареше за цената. Било му скъпо, ако поръча Х текста на месец, ще има ли отстъпка… – позната история, нали? Казах му, че това е цената на труда ми. Ако иска нещо по-евтино, да потърси друг копирайтър. Много колеги работят срещу (безумно) ниско заплащане.

8. Как би оценила текстовете, които пишеш по скалата от 1 до 10?

Интересен и провокативен въпрос, зададен към самовлюбена егоистка.

И все пак, давам си 9 – винаги може по-добре.

9. Можеш ли да дадеш няколко съвета за тепърва навлизащите в областта копирайтъри. С какво да и от къде да започнат?

Съветите ми ще са три: четете, бъдете грамотни, не се отказвайте лесно!

За какво мечтае като копирайтър Силва Форест

Как се изкарват пари с писане на текстове за уеб в България?

11. Изкарват ли се пари с писане в България?

За мен копирайтингът е основната и единствената ми професия, от която идват всичките ми доходи. Не търся ново поприще или нещо допълнително. Изкарвам достатъчно пари с писане… засега.

12.  Убеди ни с едно изречение защо си заслужва да се занимаваш с копирайтинг?

Аз се занимавам с копирайтинг, защото това ми носи удоволствие и удовлетворение, нови знания непрекъснато, и, разбира се, добри пари. Още едно изречение: контактът с готини хора не е за пренебрегване!

13. Какво пропуснахме да те попитаме?

Например: „Всеки ли може да бъде копирайтър?“.

Отговорът ми е: твърдо НЕ!

14. Пожелай нещо на нашите читатели.

Пожелавам на читателите на списание VIP повече успехи и по-малко разочарования, повече усмивки и по-малко проблеми! Бъдете винаги иновативни и позитивни!

Аз мога в България от Списание VIP

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването