Станислав Тодоров: предприемач и иноватор

Развиващ се успешно в България...

05.03.2017

Здравей, благодарим ти, че се съгласи да се включиш в рубриката „Аз мога в България“ на Списание VIP, с която целим да мотивираме младите да продължат да се развиват и най-важното да останат в страната ни.

Станислав Тодоров: истинският лидер трябва да е започнал от най-ниското стъпало

 1. Разкажи ни малко повече за себе си. С какво се занимаваш?

Казвам се Станислав Тодоров, за приятелите Стан. В момента съм изпълнителен директор на Флекс Брикс Софтуер, украинска ИТ компания, която е специализирана в създаването на ecommerce решения. Някои от най-големите ни клиенти са Carrefour, Walt Disney, Gloria Jeans Русия. Компанията е на пазара от 10 години и има много сериозно реноме като интегратор на сложни софтуерни системи и ERP платформи. Има активни офиси в Москва, Харков, Лондон и от една година във Варна. През годините съм бил Маркетинг Директор на ПФК Лудогорец, Оперативен директор на различни ИТ и Маркетингови компании. Бил съм в борда на настоятелите на Икономически университет Варна и председател на студентският съвет. За кратък период бях Главен секретар на Националното представителство на Студентските съвети.

Станислав Тодоров за бизнес развитието си в България

През годините Стан е бил Маркетинг Директор на ПФК Лудогорец

 1. Кога за първи път навлезе в бизнес средите в България?

Годината беше 2007-ма, икономиката летеше и всичко беше много лесно. Основах StartUp – интернет стрийминг телевизия SYMAX.TV  в заведенията на университетите в София, Варна и Пловдив. Един различен digital signage проект, който за кратко време успя да спечели много рекламодатели и аудитория. С развитието на този проект стартирах и други дейности, които трябваше да подпомагат телевизията, но в последствие ме вкараха в ИТ сферата за постоянно.

 1. Разкажи ни малко повече за академията, която се опитваш да създадеш във Варна? Какво целиш с нея? Как се реши да се впуснеш в това предизвикателство?

Варна винаги е била периферия, що се отнася до големите инвестиции и иновации. София е притегателен център, а от скоро Пловдив спринтира успешно, за да намали разликата. В тази обстановка ИТ бизнеса във Варна можем да чакаме чудо или да се захванем активно с това да се доближим като ниво на заплащане, работа и да дадем възможност на хора с желание и без умения да ги придобият. ADVANCE ACADEMY.bg  e точно това. Насочена към тези, които искат да се преквалифицират и търсят обучение на български език, в удобно време, дистанционно или присъствено от специалисти практици и накрая да получат диплома, сертифицирана от Министерство на Образованието и Европейския съюз за професия Приложен програмист. В академията ще започнем с курс за Front End – това са хората с които започва всеки WEB проект, те правят всичко това, което виждаме да се движи по този красив и удоден начин.

Друг курс е Web Design – или как да претворим това, което имаме като идея в професионална форма на Photoshop, за да го подготвим да се работи от Front End Developer-ите.

Вижте още: Ивелин Иванов: Младежите имат по-силен екипен дух

Един от най-интересните курсове ще е този по iOS програмиране, в който курсистите ще се научат да пишат приложения за iPhone, iPad и като цяло за екосистемата на Apple. Предполагам малко хора предполагат, но 80% от приходите от мобилни приложения в цял свят идват от потребители с iOS устройства. Т.е. с този курс ще отворим вратите на много хора към това да работят за себе си като завършени iOS разработчици, каквито се търсят все повече глобално.

 1. С какво академията ще бъде по-различна и по-добра от останалите подобни в България?

На първо място предимството ни ще бъде онлайн платформата за обучение, която ще даде на всеки желаещ, независимо от това дали се намира във Видин, Хасково или Силистра възможност да се обучава дистанционно, в удобно време. Всички домашни работи, проекти ще бъдат разглеждани от ментори, курсистите ще получават ежедневни напътствия и коментари.

В присъствените часове курсистите ще се обучават на компютърни системи Apple, мобилни компютри Macbook Pro, с което не може да се похвали друг учебен център към днешна дата.

Станислав Тодоров: предприемач и иноватор, развиващ се успешно в България

Станислав Тодоров

Всички завършили курсовете и успели да преминат финалният изпит ще получат диплома по стандарт на МОН, която е призната в ЕС за придобита степен за професия Приложен програмист със сертификат за специализация в зависимост от курса.

Най-важното за всеки курсист е възможността за професионална реализация след приключване на куърса. Академията вече имаме сключени договори с няколко сериозни компании във Варна, които искат да наемат най-успешните курсисти в своите структури.

 1. Какво те мотивира да продължаваш напред?

Всеки успех, всяко признание, независимо колко са големи или от кого са дават тласък за развитие. Човек трябва да се събужда с ясната мотивация защо става в 7:00 и защо си ляга в 23:00, защо няма почивни дни, защо жертва свободното си време.

6. Какви качества според теб трябва да притежава един истински лидер?

Истинският лидер трябва да е започнал от най-ниското стъпало своята кариера, да е усетил всички нива на управление, да е успял да се издигне благодарение на уменията, трудолюбието, интелекта и амбицията си. Истинският лидер трябва да има еднакво отношение към хигиенистката в офиса и заместник-директорите си. Той трябва да е преди всичко психолог и да умее да чете няколко хода напред, добър мотиватор и стратег.

 1. Мислиш ли, че Варна има силите да стане конкурент на София що се отнася до развитието на ИТ сектора?

Варна има едно предимство, което ми дава надежда, че с упорита работа ще успеем да догоним столицата. Варна има традиции сред руската и украинска диаспора, а ИТ сектора в тези две страни е с пъти по-развит от българския. Като пример ще дам Украйна, която отдавна е на картата на много американски корпорации като надеждна, технологично еволюирала и финансово изгодна дестинация. Кризата в Украйна изтласка много фирми към Полша, Словакия и Русия. Там се води политика на привличане на такива компании и специалисти. За жалост тук се борим с вятърни мелници, тъй като държавната машина живее все още в 60-те години на 20 век. Въпреки това сериозни компании от Киев и Харков опипват почвата да открият офиси във Варна. Това, което ги привлича е единния пазар в ЕС, ниските данъци, както и факта, че могат да предложат заплати в рамките на 1500-2500 $, което за Варна ще е изключително добре. Ако успеем да убедим 5 ИТ компании, да отворят офис в града и всяка от тях наеме 35-40 специалиста, то това ще повлече техни партньори и постепенно ще успеем да копираме модела на Икономическа Зона Тракия, която се разраства изцяло органично благодарение на добрите условия за работа и препоръки на инвеститори.

Станислав Тодоров: предприемач, развиващ се успешно в България

Станислав Тодоров

   1. Какво е да си предприемач в България? По-лесно или по-трудно е отколкото в чужбина?

Навсякъде има трудности. Ние българите сме свикнали да търсим негативното и да се концентрираме основно върху него. Работил съм в САЩ, работя и в България и знам, че няма бърз път към успеха. Ако тук се сблъскваме с тромави и допотопни административни процедури, некомпетентно обслужване и законови бъркотии, то в САЩ ще се сблъскаме с високите данъци, законовите ограничения, изключително сложната правна система, която може да банкрутира всеки предприемач и невероятно строгите правила на Данъчните служби, които са истинско зло в сравнение с НАП.

В България един предприемач трябва да се концентрира над много неща, да познава законите, да има финансова и счетоводна култура, да умее да продава и да може да работи в условия на оскъдно финансиране. Последното е и най-сериозният проблем за българските предприемачи. Един от малкото начини за финансиране на StartUp или бизнес е банков кредит, чиито изисквания и обезпечения не могат да бъдат покрити от над 90% от хората търсещи финансова подкрепа. И ако в САЩ можеш да получиш 400-500 000 $ рисково финансиране с добра идея, професионална презентация и ранна Алфа версия, то в нашата страна трябва да разчитаме на заеми от роднини, приятели, собствени средства и доза късмет. Друга трудност е достъпа до големите пазари. Някак сме твърде периферни за големите играчи в Европа, които са в Лондон, Берлин и Париж. Негативен момент е и липсата на историческа свързаност с тези страни. Но въпреки всичко политическата стабилност, липсата на сериозни катаклизми във финансовата ни система и ниският дълг на страната ни прави като остров на спокойствието насред кипящите Балкани. Това е и нещото, което трябва да експлоатираме максимално, за да сложим и нашето знаме на картата на големите инвеститори.

   1. Как протича един твой ден в офиса и как разпускаш след тежък работен ден?

Няма ден с ден, които да си приличат. Започвам доста рано към 7-8 и привършвам след 23:00, тъй като основните ни партньори са в Сан Франциско и Торонто и бизнес етикета повелява да работиш по часовото време на клиента. Рядко имам почивни дни, като в почивните наваксвам с неща, които съм отложим заради спешни задачи.

След тежък ден имам един любим начин за разпускане – конзолата PS4 и Call of Duty. Любимо занимание е да пътуваме със съпругата ми, винаги когато можем.

Станислав Тодоров: предприемач и иноватор, развиващ се успешно в България

Станислав Тодоров

   1. Защо реши да останеш в България?

Споменах, че съм живял в САЩ и никога не успях да се почувствам у дома. Носталгията към родината винаги е била водеща. Още като студент видях, че с достатъчно упорство, креативност и повече работа нещата в България също се получават. В чужбина винаги оставаш имигрантът, този, който не е на мястото си, без корени и история, човек със странно и трудно за произнасяне име. Винаги съм се гордял с това откъде съм и винаги съм се опитвал да бъда добър посланик на културата и историята ни. Ние, българите, имаме толкова поводи за гордост, много повече от всяка западна страна. Повечето млади емигрират защото е по-лесно. На 20 години заминават и работят еднообразни и нискоквалифицирани работи, с които живеят спокойно според техните стандарти – заплатата да стига за наема, тока, ежедневните разходи и малките удоволствия. Работи се по 12-15 часа, за да може да се спести нещо, което след това се изхарчва за седмица във Вегас. И ако това е окей когато си на 20, десет години по-късно промяна почти не е настъпила – работиш на същото място, за малко повече пари и с никаква перспектива за бъдещето. Защо е така? Защото е трудно да пробиеш този ежедневен кръг, в който си влязъл. Достигайки едни години, човек започва да търси спокойствието и рутината и рискува все по-малко, а именно в годините, когато е можел да рискува, да греши и да опитва нови неща, той е приел по-лесното решение, което го прави заложник на собствения си страх.

   1. Какво би казал на хората, които са избрали да се развиват в страната ни и тези, които са избрали чужбина?

Тези, които са избрали да се развиват, заслужават поздравления и насърчаване. Независимо дали в чужбина или България, това са хора, които градят нещо, правят бизнес, наука, изкуство, рекламират страната ни и ни правят видими за големите нации. Светът е твърде глобализиран, за да се фокусираме само върху нашето, локалното. Това, което е важно е да не забравяме откъде сме тръгнали, да се опитваме да помагаме на тези, в които виждаме потенциал и в крайна сметка да казваме с гордост “Аз съм българин и винаги ще си остана такъв независимо къде работя и живея”.

   1. Какво си пожелаваш за в бъдеще?

Пожелавам си ИТ индустрията в България да продължи да расте с тези темпове, все повече хора да откриват, че в това е бъдещето и някой ден България да се превърне в “Силициевата долина на Балканите”.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването