Интервю със Светла Русева

Тя е лидер, защото увлича със собствения си пример

03.02.2014

Светла Русева се включи към кампанията на Списание VIP – Аз мога в България

Светла Русева е една силна жена, оцеляваща и преуспяваща в мъжкия свят на професионалното фирменото управление. Като водещи фактори за успеха си тя определя честността и професионализмът, които са неизменна част от връзката и с клиентите. Вижте какво сподели тя, специално за читателите на Списание VIP.

1. Кажете ни нещо за себе си и за това, с което се занимавате?

Моят бизнес е свързан с фирмата: грижа за нея от нейното раждане до нейното достойно пенсиониране. Аз съм бизнес консултант на чуждестранни физически и юридически лица инвестирали и създали дружества на територията на РБългария. Учредявам фирма според изискванията на нейните собственици в съответствие с бизнеса, който са решили да развиват и се грижа за нея по най-оптималния начин в синхрон с Европейското законодателство и според очакванията на нейните собственици. Ситуацията е по-специфична, тъй като собствениците се намират в чужбина и основно аз се грижа за бизнес делата им на територията на РБългария. Те са мои клиенти, но и мои приятели, с които сме изградили взаимно доверие помежду си през годините. Аз се грижа както за фирмените, така и за личните дела на моите клиенти.

2. Как изглежда работното ви място?

Въпреки кризата поддържам малък уютен офис близо до Операта в центъра на Варна, защото клиентите ми са чужденци и това е най-подходящото място, което продължавам да обитавам от началото на 2008 година. Имам прекрасен хазяин, учител на преклонна възраст, с когото двустранно обсъждаме ситуацията и възможностите всяка календарна година и всеки от нас дава най-доброто от себе си в договарянето.

3. Разкажете ни кои са най-важните неща във вашия бизнес – за Вас и за клиентите ви?

Най-важното нещо за моя бизнес е честност и професионализъм и това моите клиенти оценяват.

Интервю с бизнес дамата Светла Русева

Как се мотивира Светла Русева

4. Как се мотивирате? Има ли нещо, което правите всеки ден, за да ставате все по-добри?

За мен всеки ден е нов живот, изпълнен с очаквани и неочаквани събития и срещи. Посрещам деня с усмивка и с тази позитивна нагласа успявам да се справя и в негативни ситуации, като отстоявам своята позиция с подходящата твърдост. Ако приемеш да не вредиш на хората, и го спазваш, то тогава всичко друго е приемливо. Всеки трябва да си върши работата, която е избрал. Ако ли не, промяна!

5. Кой е най-добрият съвет, който някога сте получавали?

От мой клиент, с който си разменихме е-мейли и накрая той ми писа: Неу Svetla, are you ok? I just wrote to you without any intention to hurt you. Can I help you? Това ме приземи моментално. Наистина бях в стресова ситуация и реагирах спонтанно, без да осмисля и почувствам. Просто приех да бъда обидена, а се оказа, че няма за какво! Благодарих!

6. Как се справяте със стреса и напрежението?

Вече е лесно. Не мога да отрека, че понякога се появява напрежение предизвикано от ситуация, но не и от хора. Те не могат да ми влияят така, защото просто не го допускам. Звучи простичко и наистина е така, но за постигането на това се възпитавах целенасочено в продължение на няколко години. Заслужава си труда.

Бизнес съвети, как да получите всичко, което искате

Бизнес съвети как да получим всичко, което искаме!

7. Каква оценка бихте дали на предприемачеството у нас?

Предприемачеството е добро начинание, но трудно като реализация в България поне до настоящия момент. Иска ми се младите хора да имат истинско поле за изява, защото има много умни и способни момичета и момчета. И ще бъде!

8. Какви са основните тенденции в областта, в която оперирате, през последната година?

Аз се грижа за бизнес, който иска да бъде активен и печеливш, да плаща данъци, но да бъде защитен от некоректни намеси. Моята сфера на действие е специфична и не мога да определя тенденции, тъй като всяка фирма дори и третирана като неактивна има нужда от професионална грижа. Фирмата се нуждае както от професионално счетоводно обслужване и годишно приключване, което предлага моето дружество благодарение на млад амбициозен знаещ и можещ екип под мое ръководство, така и от адекватен професионален съвет според възникнала ситуация и според пазарната среда, в която се развива. Активната фирма изисква много по-широк обхват и професионализъм във всеки аспект. Това ме провокира да споделя и да благодаря на моите достойни партньори, професионалисти в своята област, които ми помагат да предоставя най-добрите и качествени услуги на моите клиенти.

Какъв е лидерът според Светла Русева9. Как определяте думата „лидер“?

Лидерът е силна личност, затова са му неприсъщи тоталитарното държане и дребнавостта. Той е лидер, защото увлича със собствения си пример.

10. Как мотивирате своите служители, когато нещата не вървят добре?

Те са защитени във всяка ситуация и доверието между нас ни помага да преодоляваме с лекота препятствията, което е нашата тайна и е гаранция за успех.

11. Черпите ли вдъхновение от световноизвестни лидери? Ако да, кои са те?

Не бих казала, че черпя вдъхновение от световноизвестни лидери, но чета и наблюдавам и се възхищавам на тези, които следват своя път“.

12. Като успял предприемач сте извървели голяма част от пътя, по който много други млади хора желаят да поемат. Какви предварителни насоки бихте им дали?

Да бъдат себе си! Може да прозвучи като клише, но е много истинско, защото когато се опитваш да подражаваш на някой и непрекъснато търсиш одобрението на друг, ти изгубваш себе си. Четете и се развивайте, моделирайте себе си докато дойде времето да видите в огледалото едно спокойно, усмихнато лице, готово да твори чудеса за доброто на всички около себе си.

13. Какво мислите за импулсивното следване на бизнес идея, дори когато не сте подготвен за това.

Творчески импулс и предизвикателство: звучи прекрасно, но без смятане не може.

14. Как спечелихте първите си пари?

С много труд и лоялност към хората, с които работех и които ми помогнаха да се отделя и да създам своя независима компания, вярвайки на моя професионализъм и бидейки моите първи клиенти.

15. Някои казват, че в живота на предприемача има момент, който е решаващ. Дали това е случка, разговор или просто късмет?

Аз имах късмета и щастието да имам най-подходящият за мен учител, който беше и мой любим. Той спокойно и упорито и с много любов просто разкри потенциала, който нося в себе си и преди да напусне тоя свят сподели, че вече е спокоен, защото е убеден, че мога да се справям сама. Аз продължих и продължавам да се развивам и усъвършенствам и така се чувствам жива и щастлива. Най-голямото богатство са моите синове, които са здрави, силни, знаещи, можещи и успяващи млади мъже, с които се гордея и им желая любов, защото тя е най-силният мотиватор.

16. Какво пропуснахме да Ви попитаме?

Какво бих пожелала на българите за Коледа. Позволете ми да го направя сега. Мили хора, бъдете с вяра и любов в сърцата си, защото нищо не може и не е по-силно от любовта във всеки аспект от нашия живот. Честита Коледа, която сбъдва желания и Щастлива Нова Година 2014, през която ви пожелавам да полетите върху крилата на мечтите си и да ги реализирате.

17. За финал бихте ли споделили на нашите читатели, коя е най-сладката и най-горчива страна на предприемачеството?

Предпочитам да пожелая на всеки предприемач късмет и успех!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването