Интервю със Зорница Дончева

Упорито, младо и иновативно момиче, което не се спира пред нищо вярвайки, че в успеха лежи много труд и търпение.

22.05.2014

Тя е интелигентна млада дама, организатор и последовател на много полезни събития в град Варна. Тя е една от организаторите на Startup Weekend Варна, както и директор на NewBizClub Варна.

Тя се присъедини към “мисията” на Списание VIP. Представяме ви Зорница Дончева

1. Разкажи ни повече за себе си? С какво се занимаваш в момента?

С какво ли не – мога да кажа, че въобще не ми е скучно! Недвижими имоти, нетуоркинг срещи, менюта, тематични вечери, PR… Най-общо – с маркетинг и ивент мениджмънт, като точно в момента, съм на вълна „Детско коледно парти с Дядо Мраз и Снежанка”.

С новата година започваме и активно с подготовката по Startup Weekend Varna – 2. Много хубави спомени имам и от състезанието и от екипа, като много голямо постижение има и победителят от формата Мартин Стоянов и партньорът му Теодосий, чиито проект „Магин” е приет в една от най-престижните акселетаторски програми в света – американската Y Combinator!

2. Как изглежда работното ти място?

Уютно – всичко необходимо на една ръка разстояние. Дори имам и две саксии с орхидеи, които много се надявам да не „уморя” докато се „хипнотизираме с лаптопа”.

3. Как се мотивираш? Има ли нещо, което правиш всеки ден за да ставаш по-добра?

Никога не правя нещо, което не искам, а щом го искам – значи съм достатъчно мотивирана. Нещото, което ме прави по-добра е всяка една нова ситуация, в която попадам и се налага да се справя: creative problem solving.

4. Кой е най-добрия съвет, който някога си получавала?

„Делегирай!”

Зорница Дончева за предприемачеството у нас

Финалът на Startup Weekend Варна 2013

5. Една птичка ни каза, че много работиш. Как се справяш с умората и стреса?

Хахахах – ето на! Явно не се справям все още много добре. Но да кажем, че има наченки, като си оставам поне почивните дни (повечето уж) вкъщи, с близките ми хора, без уговорки, без срещи, без телефони…

6. Как определяш думата “лидер“?

Водач, човек, който определя посоката и вдъхновява по пътя към целта.

7. Черпиш ли вдъхновение от световноизвестни лидери? Ако да, кои са те?

Световните лидери – разбира се, Брансън, Джобс.. вече са станали нарицеталено за успех и има защо. Въпреки това, бих казала, че се вдъхновявам повече от не толкова известни и популярни личности, колкото от хора, с които имам късмета да се срещам постоянно, а именно – ентусиазирани, креативни, дейни, отговорни и с визия. Самата атмосфера и общуване с такива хора на една ръка разстояние ми действа много по-амбициращо и вдъхновяващо.

8. Директор си на NewBizClub – Варна. Разкажи ни повече за тази инициатива?

Инициатива, която стартира Александър Желев и ми даде и продължава да ми носи много положителни промени и емоции. Вярвам, че и за всички, които са били част от нея чувството е същото. Става въпрос за нещо основно в какъвто и да е бизнес: контактите! NewBizClub е достъпна общност, където в неформална обстановка можеш да размениш визитки, да представиш дейността си, да научиш нещо ново по зададена тема или просто да пообщуваш с интелигентни, предприемчиви и позитивни хора. Целта винаги е била, да се премине от неформалната среща към реални бизнес взаимоотношения между присъстващите и честно казано ми е много приятно, когато науча, че са били започвани проекти и инициативи след запознанство или препоръка от клуба. В момента, тази инициатива е „във ваканция”, най-вече, поради липсата на време. И за мен и за Алекс, това не е било основно занимание и дойде момент, в който стана прекалено изтощаващо. Идеята е хубава, ще се съм щастлива да се възобнови с още по-голям хъс и стойност за всички.

9. Организираш много полезни мероприятия във Варна, като едно от най-големите е Startup Weekend Варна. Разкажи ни как се организира такъв тип събитие и какво трябва да правиш, всичко да върви по план?

С удоволствие разказвам: СЪС СТРАХОТЕН ЕКИП, какъвто имахме! Въпреки, че бях натрупала доста опит от ежеседмични мероприятия, нещата стават коренно различни след като се увеличи мащаба. Изключително важно е да има ПЛАН и да се разпределят правилно задачите по него, както и лидер, който да следи за цялостното изпълнение. Когато човек се концентрира върху конкретни задачи, може да се отклони от цялостната визия, а това е целта в крайна сметка.

Зори Дончева за предприемачеството и PR-а в България

Един от организаторите на Startup Weekend Варна специално пред Списание VIP

10. Занимаваш се с PR и маркетинг. Какво мислиш за този бранш в България?

Че това са сегменти, в чиято основа трябва да са заложени оригиналност, креативност, разнообразие… Които май по-скоро са рядко срещани. Едни и същи хора на едни и същи мероприятия, сходни кампании, липса на бюджет за маркетинг в много фирми, липса на качествено обучени специалисти…ех… Има върху какво да се работи, включително и от моя страна. Дано все повече проекти са с ефект „WOW”, вместо ефект “УУУ”.

11. С какво би подобрила маркетинговата кампания на Списание VIP и как?

С повече директен маркетинг. Може би ще е хубаво да концентрирате върху конкретна тематика всеки брой, да включите репортажи и отразяване на събития, да направите свои кампании, да пускате регулярни печатни издания и… да правите всичко, което сте планирали последователно, а не накуп.

12. Как оценяваш начинанието и мисията на Списание VIP?

Похвално! Млади хора, които се борят и следват градивни цели. Начинанието има потенциал, има много варианти за разширение и развитие – Варна има нужда от иновативни и позитивни „провокатори”.

13. Отново една птичка ни издаде, че отделяш голямо внимание и време, като помагаш с реализирането на печатния брой на Списание VIP. Какво те накара да го направиш?

Както казах, никога не правя нещо, което не искам. Помагам с удоволствие, когато вярвам в идеята и намеренията и.. Когато имам физическата възможност. Бих се радвала на още съвместни проекти, стига да има с какво да допринеса.

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването

  • Поздравления, страхотно интервю – супер отговори и доста добри въпроси 😉

    Пожелавам ви успех колеги!

    • Благодарим! Успехи и на теб с Lifehack! 🙂