Интроверт или екстроверт спрямо Facebook лайковете

И как рекламодателите използват тази информация

29.11.2017

Има различни начини, по които може да бъде наблюдавана дейността ви в интернет и социалните медии. Може да се изненадате колко малко трябва да направите за да предоставите цял куп информация за себе си. Ето защо специалистите постоянно предупреждават да бъдем внимателни онтосно това, което споделяме с широката аудитория.

Интроверт или екстроверт спрямо Facebook лайковете и как рекламодателите използват тази информация

Група от учени, от университета в Колумбия, таргетира над 3,5 милиона потребители на Facebook, за да види как ще реагират на реклами, съобразени с техните психологически профили. Тази информация е събрана от темите, които харесват или следят.

„Съответствието на съдържанието на убедителни съобщения с психологическите характеристики на хората, доведе до 40% повече кликвания и до 50% повече покупки.“, обяснява водещата авторка на проучването Сандра Матц.

Например, в случая с марка за козметика, екстровертите реагираt по-благосклонно на реклами, които изобразяват екстровертни интереси – „Да танцуваш, все едно никой не te гледа“. Междувременно, интроверите са по-склонни да кликнат върху рекламите, които показват по-социални преследвания – изображение на жена, която се наслаждава на времето си със слоган „Красотата не трябва да крещи“.

От една страна, данните показват как компаниите биха могли да бъдат по-ефективни при достигането до аудиторията въз основа на начина, по който рекламата е персонализирана. От друга страна, изследването показва как всяко едно действие на потребителите на социалните медии е следено и използвано за определени цели.

Но както отбелязва Сандра  Матц, изследването засяга по-сериозния въпрос за отговорното използване на подобен тип данни. „Нашите открития илюстрират как психологическото масово убеждаване може да се използва, за да манипулира хората да се държат по начин, който не е в техен най-добър интерес или в най-добрия интерес на обществото“.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.