Айрън Маунтин – Атомното хранилище в Бойерс

Дори Бил Гейтс не може да влезе току-така!

08.03.2015

Айрън Маунтин Инкорпорейтед е една от водещите световни компании за управление на информацията, а нейното най-известно хранилище се намира на повече от 60 метра под земята, в бившия миньорски град Бойерс. Сред безценните материали, съхранявани в бившата мина, е и фотографската колекция Корбис, която е собственост на Бил Гейтс.

Представяме ви едно от най-тайните хранилища за информация – Айрън Маунтин

Местоположение: Бойерс, Пенсилвания

Възможност за достъп: Високо ниво на сигурност: сигурно хранилище, намиращо се в стара мина.

Компанията Айрън Маунтинг е изградена от бизнесмена Херман Кнауст, който е направил състояние от производството и продажбата на гъби. През 1936 г. той закупува една изчерпана желязна мина и 40 хектара от заобикалящата я земя в Ливингстън, като е убеден, че това е идеалното място за отглеждане на гъби. През 1950 г. пазарът за гъби рухва, но това не пречи на Кнауст да види нова възможност. Втората световна война и Студената война са насочили вниманието на хората към необходимостта от опазване на официалните документи на сигурно място, което е добре предпазено от военни нападения и природни бедствия. Бившият „Цар на гъбите“ прекръства мината си и основава Атомно хранилище на име Айрън Маунтин.

Междувременно град Бойерс е процъфтяващ минен център, чиито природни залежи са вече изчерпани до предела си. От 1954 г. насам различни организации започват да използват бившите му варовикови мини за хранилища. След като Айрън Маунтин преминава през фаза на бурен растеж през 80-те и 90-те години, компанията купува една от тези мини през 1998 г. от Нешънъл Ъндърграунд Сторидж за близо 40 млн. долара. В много отношения тази мина е флагмана на компанията.

Вижте още: Архивите в Гранайт Маунтин

Около 53 хектара от мината днес са отделени за хранилище с температурен контрол, като сред някои от клиентите му са фотографската колекция Корбис, министерства и филмови компании, Националния архив. Хранилището е напълно защитено от природни влияния, геологически стабилно е и издръжливо на пряка бомбардировка.

Посетителите на Айрън Маунтин са посрещани от въоръжени охранители, които ги проверяват внимателно и претърсват особено внимателно превозните им средства. В комплекса се влиза през големи стоманени врати и през цялото време посетителите трябва да бъдат придружавани от охраната. В цялото съоръжение са инсталирани охранителни системи, включително наблюдателни камери.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването