„Конвенционалните банки” vs „Ислямско банкиране”

Ще ни спаси ли тази иновация или ще е „за малко” и „назаем”?

24.07.2014

В така наречената финансова криза, в която се намираме от 2008-09 г. насам, много хора загубиха пари, работа, бизнес. Но когато едни губят, други печелят. Във време на криза винаги се раждат иновации. Така че и във финансовия сектор те не закъсняха.

„Конвенционалните банки” vs „Ислямско банкиране”, в какво се крие разликата?

Става дума за „ислямско банкиране”. То е различно от стандартните банкови кредити, но за да го разберете трябва да знаете отношението им към парите.

Мартин Шулте (експерт по ”ислямско банкиране” към сдружение на чуждестранните банки в Германия), казва: ”Парите се считат за „неплодородно”, т.е.самото прехвърляне на пари от едни ръце в други, не създава нова финансова стойност. Те са само разменно средство, което обаче не разполага със собствена икономическа потентност.”

Вижте още: Перфектната формула как да открием гениалността си

Да го разнищим по-елементарно:

Ако решите да стартирате бизнес със закусвални да речем, теглите кредит от „конвенционална банка”, закупувате всичко необходимо, но ако бизнесът не върви – ВИЕ ГУБИТЕ, НО БАНКАТА НЕ.

При „Ислямското финансиране” това се счита за несправедливо, така че банката ви купува необходимото помещение и оборудване, като така става съсобственик. Ако бизнесът върви връщате парите с надценка, ако не върви губите вие и банката.

Вижте още: Пътят към богатството

В какво не инвестират?

Отхвърля се финансиране, ако е обвързано с алкохол, порнография, оръжия, производство на свинско месо, хазарт и фирми с високи дългове. Кандидатите минават през „етична комисия”.

През 2012 г. в Германия отвори врати ”Кувейт Тюрк”.

„Ислямско банкиране”

Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş

Няколко подобни институции има и в САЩ и Франция, но като цяло е иновация не само за Запада, но и за „мюсюлманските страни”.

Остава да видим ще ни спаси ли тази иновация или ще е „за малко” и „назаем”?

Гост-автор: Теодора Колева