Изоставена красота или историята на замъкът Миранда

19.01.2014

По целия свят има безброй много красиви сгради, които биха могли да ни накарат да затаим дъх пред величието им. Някои от тях са превърнати в музеи, други поради различни причини и обстоятелства са изоставени и споделят историята си чрез песента на вятъра, а природата е техен единствен слушател. Списание VIP има удоволствието да Ви представи един изключително очарователен, макар и изоставен замък – “Шато де нойзи” или още известен под името “Шато Миранда”. Сигурни сме, че ще останете възхитени от неговата красота и интересните факти свързани с него.

Замъкът Миранда или известен още като “Château de Noisy” ( Шумния замък) е един от най-известните и очарователни изоставени имения в целия свят. Построен е през 1866 година  (19 век) в Белгия. Изпъстрен е с множество нео-готически детайли като коничните му по форма покриви, големия брой кули и приблизително петстотин прозорци. Английският архитект Милнър започва строежа на “Шато де Нойзи”, но за жалост умира и проектът остава недовършен. По-късно френски архитект значително разширява пределите на замъка. Часовниковата кула е построена през 1903 година и е известна с внушителните си 55 метра височина. Със своите ненадминати по красота и живопис за времето си градини, замъкът се превръща в лятна резиденция на фамилията Liedekerke de Beaufort.

Изоставена красота или историята на замъкът Миранда През Втората световна война на територията на шатото са се водили множество сражения под окупацията на германски военни части.

От 1950 до 1980 година “Шато Миранда” е под крилото на Белгийските железници, които го използват за летен център за почивка  на деца с влошено здравословно състояние. Някъде по това време получава и името си “Шато де нойзи”, като със своите 200 места дава убежище на младежи и ги предразполага за подобряване на здравето чрез чистия си въздух, красивата природа и страхотната храна.

В началото на деветдесетте години, собствениците на замъка започват да търсят спонсори за модернизирането му с комерсиалната цел за преструкторирането му в хотел. Поради високите разходи за реставрация и поддръжка, плановете пропадат и “Шато Миранда” е напълно изоставен през 1991 година.

Етикети:

За автора

Георги Кърчев

Здравейте. Казвам се Георги Кърчев и съм студент в Икономически Университет Варна. Занимавам се с изготвяне на информационни материали, като любимата ми област за развитие са Връзките с обществеността. В свободното си време се занимавам с музика и изобразително изкуство. Обичам да пиша на всякакви теми, които влияят на даден аспект от живота ми - спорт, икономика, чисто човешки отношения. Смятам, че непостижими цели няма, стига да има желание за развитие. На мнение съм, че въпреки трудностите, в България не е невъзможно да се създаде успешен бизнес и съответно нормален начин за живот, стига хората да променят начина си на мислене от негативен на конструктивен.