Историята на кроасана – една любима част от френската кухня

29.03.2014

Историята на кроасанаВсички сме добре запознати с вкуса на пухкавото тестено изделие наречено кроасан. Познаваме и хиляди негови разновидности сладки и солени, похапвани за закуска или за обяд. Но онзи истинския оригинален френски вкус на кроасана, може да опитате единствено в родините му Франция и Австрия (прочетете по-надолу защо са две).

Определено едно от задължителните неща, които трябва да опитате във Франция (и още хиляди други кулинарни изкушения). Французите определено знаят как да приготвят храната по най-добрия начин.

Историята на кроасана

Откъде всъщност произхожда оригиналната рецепта за кроасана и от кога датира производството на това неустоимо кулинарно изкушение.

Историята на кроасана и здравословната френска закуска

Всъщност оригиналната родина на кроасана, странно или не, е Австрия. През 1686г. страната е във война с Турция. При нападение на турските войски в подземията на австрийските пекарни, сладкарите отговарят светкавично на удара и успяват да се защитят, както и да алармират своите войски за нападението. За да бележат победата си, те създали нещо ново и уникално – кроасан. А формата е заимствана от флага на Турция – полумесецът.

В началото на 20-ти век, французите обогатили рецептата, като започнали да произвеждат деликатесът с многопластово тесто и voila! – le croissant. Историята гласи, че Мария Антоанета е въвела производството на кроасани във Франция.
Заради ранната си женитба (още на 15 години), тя напуска родната си Австрия. За да не страда прекалено по родната си кухня, дворцовите готвачи пресъздали за нея любимите и кроасани.

Всъщност няма конкретни източници за истинската родина на кроасана, но според повечето сведения, историята за войната в Австрия е достоверна.
Но тъй като французите са създали използваната и до днес рецепта с многопластовото тесто, често заслугите за вкусните тестени изделия се приписват на тях.

Кроасанът е част от френска традиционна закуска

Автор: Виолета Петрова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.