1000 топчета промениха живота ми

Няма нищо по-важно от това да обичаш и да бъдеш обичан...

03.03.2015

Историята, за която реших да пиша не съм я измислила аз. Случайно попаднах на нея и ме накара да се замисля, за това колко малко време имаме на този свят и трябва да го живеем пълноценно.

В следващите редове ще ви запозная с разказа на един радиоводещ, който разказва на слушателите си история за това как 1000 топчета са променили живота му.

Историята за 1000 топчета, която промени живота на един радиоводещ

„- Добре – каза старецът – мога да поспоря с вас, че сте твърде заети на работа. Вчера, днес, утре. Дори да ви плащат добре. Но за тези пари те купуват живота ви. Помислете си, вие не прекарвате времето си с любимите и близките ви хора. За нищо на света няма да ви повярвам, че ви се налага да работите през цялото време, за да свържете двата края. Работите, за да удовлетворите вашите желания. Но знайте, че това е порочен кръг – колкото повече пари имате, толкова повече ви се искат и толкова повече работите, за да получите още и още.  

В един момент трябва да си зададете въпроса: „Наистина ли толкова ми е нужна тази или онази вещ, например нова кола?“ И заради това сте готови да пропуснете първата изява на школата по танци на дъщеря ви или спортното състезание на сина ви. 

Нека ви разкажа това, което реално ме запази и ме накара да помня кое е важното в моя живот.”

И той започна да обяснява теорията за „1000 топчета“:

„- В един прекрасен ден седнах и започнах да смятам. Средно човек живее 75 г. Да, да, някои повече, други по-малко, но средно около 75 години. Умножих 75 по 52 (толкова са неделите в една година). Получих 3900 – общо недели в един живот. Когато се замислих за това, аз бях на 50. Значи бях преживял вече 2900 недели. Оставаха ми само 1000.

Вижте още: 3500 години мъдрост в 3 минутно видео

Купих от магазина за играчки 1000 малки пластмасови топчета. Изсипах ги в прозрачен буркан. Забелязах, че докато го правех и после, когато виждах как броят им намалява, започнах да обръщам повече внимание на истинските ценности в този живот.

Няма по-силно средство, отколкото да гледате как намаляват отпуснатите ви дни! Сега чуйте последната ми мисъл, която исках да ви споделя, преди да прегърна жена си и да излезем на разходка. 

Тази сутрин извадих последното топче от буркана…

Всеки следващ ден за мен е подарък. Приемам го с благодарност и дарявам на близките си топлина и радост. Смятам, че това е единственият начин да се изживее животът. Не съжалявам за нищо. Беше ми приятно да си поговоря с вас, но бързам да ида при семейството си. Надявам се да се чуем отново.”

Надявам се, че споделяйки тази история с вас, скъпи читатели, вие ще отделяте повече време на близките си и ще се радвате на малките неща в живота, защото няма нищо по-важно от това да обичаш и да бъдеш обичан.

Етикети:

За автора

Боряна Александрова

Здравейте! Аз съм Боряна Александрова и съм най-новото попълнение в екипа на списание "VIP". В момента съм втора година журналистика. Мечтата ми от малка е да се занимавам точно с това и благодарение на екипа на списанието успявам да се реализирам в тази сфера. Друго, което мога да кажа за себе си е, че обичам животинки и да прекарвам свободното си време сред природата. Въпреки изпитанията, които ни поднася живота никога не спирайте да мечтаете, защото най-хубавото предстои.