Интервю с Иван Чолаков

Какво е да спечелиш Startup Weekend Varna 2014

03.06.2014

Краят на един дълъг уикенд, донесе на едно момче, учещо роботика в Англия, право да се яви директно на интервю за инвестиция от Launchub.

Какво е усещането да си избран за победител сред толкова много добри идеи и екипи, ще разберем от него самия.

Иван Чолаков – за Startup Weekend Varna 2014

1. Здравей. Представи се пред читателите на Списание VIP

Здравейте, аз съм Иван Чолаков и бях формален лидер на проекта Device Web Varna. Уча Изкуствен интелект и роботика в Англия и се интересувам силно от предприемачество.

Интервю с Иван Чолаков

Победителите на Startup Weekend Варна

 2. Опиши ни идеята, която ти донесе първо място на Startup Weekend Varna

В началото идеята беше за унифицирана платформа за контрол и следене на микроконтролери и микрокомпютри. Когато аз се включих в екипа, доразвихме идеята до това, което представихме на финалния Pitch пред инвеститорите. А иначе казано, платформа за следене на данни от умни устройства, контрол и индикация за нередности.

3. Ти ли си инициаторът? Откъде идва/ къде се заражда стартъпът Device Web Varna?

Оригиналната идея беше на Юлиан Сапунджиев, той ни събра като екип. Аз бях отговорен само за бизнес и маркетинг страната на проекта и правих представянето пред инвеститори и ментори.

4. Колко часа от предоставените 54, използвахте за реализиране на прототипа?

Първият ден само се опознавахме и дискутирахме идеята. Вторият ден, в 9 сутринта започна екшънът и всички се впуснахме в луда надпревара с времето. Тогава останахме в залата до близо 2 часа сутринта. Третият ден започна в 8 сутринта и приключи в 9 вечерта.

5. Кое според теб изигра ключова роля при определяне на Device Web Varna за победител?

Може би времето изигра най-голямо влияние, защото точно в този момент все повече и повече устройства биват произвеждани с интегрирана връзка към Интернет. The Internet of Things става все по-популярна концепция в цял свят.

Друго, което ни помогна беше, че се отличавахме от останалите отбори с това, че идеята ни беше изцяло софтуерно решение за изцяло хардуерен проблем.

6. Какво очакваш да се случи от тук насетне?

Нямам никакви очаквания вече. Отборът ми свърши прекрасна работа в продължение на целия проект. На цялото събитие научих изключително много. Може би това е единственото ми очакване – да продължавам да уча и да израствам личностно и професионално, и дано нашият проект бъде приет от масовата публика.

7. Какво ти даде Startup Weekend, освен класирането на първо място?

Даде ми изключително много хубави емоции и добри приятели, с които се надявам да поддържам връзка в бъдеще. Както казах в предния въпрос, научих изключително много и се изправих срещу много от страховете си. Също така и професионалните контакти с инвеститори, ментори и организатори са безценни.

8. Какво пропуснахме да те попитаме, а би желал да споделиш?

Най-важното нещо, което бих искал да споделя е, че това, което казват в документалните филми за стартъпи, наистина е вярно стига да имаш волята да издържиш на цялото напрежение, на което си подложен. За сметка на това наградите след тези изпитания са изключително сладки.

9. Пожелай нещо на читателите на Списание VIP

Искам да пожелая на читателите ви да бъдат гладни за знания и постижения, да бъдат неразумни в решенията си, никога да не спират да следват най-големите си мечти. С достатъчно упоритост всичко е възможно!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.