Ивелин Иванов: Младежите имат по-силен екипен дух

Съоснователят на софтуерната компания 158 Ltd, разказва защо избира да работи с млад екип

17.09.2015

Не всяка фирма е склонна да даде шанс на млади, неопитни кадри. Обикновено обявите за работа започват с „минимум 2-3 години стаж в областта“. Това би обезкуражило всеки млад човек да поиска да кандидатства за работа по специалността си.

За щастие в България, през последните няколко години, ИТ секторът се развива много добре и дава шанс на хиляди младежи за започнат кариерата си. Варненската софтуерна компания 158 Ltd е една от фирмите, които обучават и назначават много млади хора, като им дава шанса да се учат и развиват в областта на новите технологии. Защо избират да работят с млади и неопитни специалисти пред вече обучени кадри със стаж, ще ни разкаже съоснователят на компанията Ивелин Иванов.

Ивелин Иванов: Младежите имат по-силен екипен дух и по-висока степен на любознателност

ivelin-atanasovИвелин Иванов е съосновател на варненската софтуерна компания 158 Ltd. Вече седем години управлява успешно млад екип професионалисти, 90 % от които на възраст под 29 години. Проектите на компанията излизат далеч извън границите на България. Екипът на 158 Ltd, предлага софтуерни решения за пазарите на Австралия, Германия, Америка, Англия, Холандия, Швеция и много други. Доказал се като успешен мениджър, днес Ивелин приема ново предизвикателство: той участва в проекта “Вдъхновение за младежта”, който включва 11 безплатни лекции за мотивация и личностно развитие и е част от програмата на Варна – Европейска младежка столица, 2017. Събитията стартират през септември в Beehive, a Ивелин се включва в организацията, споделяйки успешния си опит, като професионалист и работодател.

Защо избираш да работиш с млади хора?

Бизнесът, който развивам изисква постоянно надграждане на познанията, които в повечето случаи са иновативни и трябва бързо да се усвоят. Това се отдава много по- добре на млади и амбициозни хора, готови да се учат в движение. Младежите имат по-силен екипен дух и по-висока степен на любознателност. Когато имат интересна задача и поставена цел, младите хора могат да бъдат много ангажирани и отговорни към задълженията си. В софтуерния бизнес голямо значение има креативността, с която допринася младият екип на компанията.

Работодателите днес търсят хора с опит – как решаваш този проблем?

Много често младежите споделят, че работодателите в България очакват от тях на 20 години, да имат образование и подходящ за специалността опит. Вероятно това е и една от причините младежката безработица в страната ни да е на толкова висoко ниво. Осъзнавайки сложността на този казус, нашата компания трайно си изгради политика да създава кадри. Имаме подбор на кандидати с базови познания, в които инвестираме време и средства. Повечето от тях обучаваме за период до шест месеца, през който придобиват необходимата начална квалификация и визия за процеса на работа.

Подготовката на кадри не отнема ли много време и инвестиции?

20 % от служителите в нашата компания са ангажирани с обучението на нови специалисти. Това естествено е време, което не може да се определи като “загубено”, но до голяма степен е невъзвръщаемо. Ще обясня: времето днес е най-ценната разменна монета, а не всеки младеж, за когото отделяме ресурс остава ангажиран в компанията. Въпреки това, да създаваме специалисти и да развиваме потенциала на служителите си, е част от нашата корпоративна мисия.

Как мотивираш служителите си?

Отношенията, които изграждаме с нашите служители са много важна част от работния процес. За нас в 158 Ltd е от голямо значение да насърчаваме развитието на екипа, като му даваме възможност и се съобразяваме с желанието му за разучаването и прилагането на нови технологии и решения. Това до голяма степен развива и креативността на служителите ни. Една от добрите практики, която въведохме по предложение на нашия мениджър-проекти Мурад Касим, е “lunch and learn”. Това е един от успешните методи за мотивация, които се прилагат в много международни компании. “lunch and learn” е така наречения спонсориран от фирмата обяд, по време на който екипът ни неформално обсъжда и предлага нови технологични решения, начини за оптимизиране на бизнес процесите или просто се презентират добри практики. Правим това веднъж седмично и виждаме, че помага на хората да се чувстват приобщени и да споделят нещата, които ги интересуват, докато хапват пица, например. Приемаме го, като редовен мини тийм билдинг.

Ивелин Иванов: Младежите имат по-силен екипен дух

Какви са особеностите на това да управляваш и да работиш с млад екип?

Ако трябва да бъда искрен, младостта има някои недостатъци. Сред тях е присъщата за младежите импулсивност при взимането на решения, която професионално се изразява в трудността на това да се планират дългосрочни взаимоотношения. Друго, с което сме избрали да се съобразяваме, поради корпоративната ни мисия, е ангажираността им във висшите учебни заведения, което в дадени моменти носи загуба на технологично време. Определено работата с млад екип крие много предизвикателства и е необходима способност да се отнасяш гъвкаво към проблемите, с които се сблъскват младежите.

Как се справяш с тях?

Както вече споменах, за нас отношението е много важно. Подхождам индивидуално към всеки един от екипа и вярвам, че в това е ключът към успешното партньорство. Несъмнено компромисите са много, но времето, което отделям за разрешаване на възникналите проблеми ни дава възможност да бъдем изрядни при работата си с клиенти – не допускаме компромиси в хода на работния процес.

Какви успехи си постигнал с този екип през последната година?

Компанията ни намира софтуерни решения за пазарите в Австралия, Германия, Америка, Англия, Холандия, Швеция и много други. Позиционирането ни на най-големите международни пазари, само по себе си вече е успех. В последните години работим с Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването в Австралия. С тях разработваме PDF-Reader – четец за учебниците на учениците в страната и медицинска система за стоматолозите, която помага за намаляване на документацията и за по-бързото насочване на пациентите към специалисти.

Защо реши да се включиш като експерт в проекта „Вдъхновение за младежта“?

Вярвам, че опитът ми в работата с младите хора ще допринесе за успешното реализиране на проекта. Целевата ни група са младежи под 29 години. Това са хората, чийто професионален път наблюдавам вече 7 години в компанията си. Виждам как мислят, как действат, какво ги мотивира и какво е способно да ги направи апатични към работата. Както казах, понякога да се работи с младежи е предизвикателство. Уверен съм обаче, че намирането на правилния подход и методи за мотивация, каквато е основната цел на проекта в подкрепа на инициативата Варна-Европейска младежка столица 2017, са ключа към успешните взаимоотношения и професионалното израстване.

 

Снимки и текст: Beehive

Етикети:

За автора

Списание VIP