Изграждане на бранд

Работете първо за марката, след това тя ще работи за вас!

01.03.2015

Преди време нещата седяха така: SEO vs Бранд, а сега седят така: SEO + Бранд. Google харесва все повече брандовете, затова трябва да се замислите над това.

В тази статия няма да говорим как да изберете най-правилните ключови думи, по които хората ви търсят, а ще споменем това как да накарате хората да търсят бранда ви.

Тази статия ще е съсредоточена не върху техническата част на вашия сайт, а върху това как може да го позиционирате по най-правилния начин и той да ви носи дивиденти.

Основни характеристики и съвети за изграждане на бранд. Защо е хубаво да утвърдим марката си

Какво разбираме под бранд от гледна точка на SEO ?

 • Да търсиш за „Автомобил БМВ“, а не „автомобил“
 • Да търсиш за „Грабо“, а не за сайт с оферти и т.н

Марките имат все по-голямо значение при търсенията в търсачките, което ще доведе и до значение за класирането на сайтовете. Брандовете са често споменавани от други източници (сайтове), също така бранда може да ни открои сред конкуренцията. Вижте още: От къде да започнем нашето SEO? Доказано е, че потребителите много по-лесно се доверяват на марки, които са им познати, отколкото на такива, за каквито не са чували. Добрата марка невинаги увеличава трафика към сайта ви, но вероятността вие да направите по-големи продажби е много по-голяма, което е и целта ви. Когато имате една добра марка много лесно може да създадете втора марка, и първата да подпомага втората, но този процес трае до определено време.

Основни характеристики на една марка

 • Трябва да се пише и да се помни лесно.
 • Не е задължително, но е хубаво марката да описва нашите продукти/услуги.
 • Препоръчително е марката ни да има уникално лого и собствена типография и други такива визуални отличителни белези.
 • Марката да има визуални, текстови и аудио компоненти.

Как да изградим силна марка?

 • Подходящо име – трябва да се откроява от конкуренцията и името да се помни лесно.
 • Реклама на собствената марка – рекламирайте нещо, което вашата марка предлага/продава.
 • Регистрация на марката – Регистрирайте марката в патентното ведомство. Спестява правни ядове.
 • Направете марката си част от всички материали – подпис в имейл, снимки, визитки, брошури и т.н.
 • Наложете марката – участвайте в събития като спонсори, лектори или просто като участващи.

Как да наложим марка?

 • За да наложите успешно една марка на пазара, трябва да има достатъчно шум и публичност около нея.
 • Видео – направете готино видео на офиса си (как работите например). Бъдете креативни.
 • Давайте интервюта и затвърдете името си като експерт в дадена област.
 • Създайте положителен имидж на фирмата си – накарайте хората да искат да работят за вас.
 • Бъдете публични личности – участвайте в радио и телевизионни предавания. Затвърдете доверието на хората към марката ви.
 • Наемете специалисти – ако нямате качеството и уменията да говорите и да изнасяте речи, то си наемете специалист, който да го прави вместо вас! Дори вие да сте шефа, това не е лош ход!

Към техническата част може да добавим, че тук е мястото оптимизацията ви да работи перфектно. Убедете се, че сайтът ви се класира на първо място в Google за името на марката ви. Убедете се, че всички възможни резултати след първия ви резултат отново се отнасят за вас – статии за продукти и услуги, както и статии за фирмата ви. Не забравяйте силата на социалните мрежи! Присъствайте там. Можете да ги използвате не само за реклама, а и за комуникация с вашите потребители. Направете така, че хората да говорят и пишат за вас.

Дяволски добри съвети за изграждане на бранд

SEO vs Бранд или SEO + Бранд?

Марката съчетава силата на логото, името и домейна и тя е възприятието на хората, какво точно има зад това име, лого и домейн. Това е усещането на хората.

Как да разберете дали сте успели да създадете силна марка?

Когато ви копират. Никой не копира слаби марки. Копират се само авторитетни и силни марки, затова не се ядосвайте ако ви копират, а точно обратното – радвайте се.

Вижте още: Как се гради успешен бранд

Цена на изграждане на марката

Изграждането на марката не е евтин процес. Той изисква време, както и средства. Ако не инвестирате в марката си няма как да получите желаните резултати и да сте по-различни от конкурентите си. Стремете се хората да търсят за Вас, а не за това, което предлагате.

Ако Вашата марка е търсена, то факторът доверие към нея в алгоритмите на Google се подобрява и това води до ръст на класирането по всички останали ключови думи.

Най-важното нещо, което не трябва да забравяте: Работете първо за марката, след това тя ще работи за вас!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването