Link Building – изграждане на линкове

Видове, цели и правилно изграждане на линкове

11.01.2015

Кратко напомняне какво беше добро SEO – силен домейн (препоръчително по-стар), качествено съдържание + много силни линкове към нашия сайт, както и социални сигнали от любимите ни социалки.

Какво е линк билдинг?

Да изградим качествени линкове към сайта си по възможност по естествен начин. Какво означава по „естествен начин“? Тогава, когато сайтът ни е толкова як, че хората му се кефят и искат да споделят информация, както и да казват на приятелите си за нас. Това е най-простото определение за Link building.

Цели, видове и изграждане на линкове

Цели на Link building:

 • Оптимизиране на конкретна ключова дума;
 • Повишаване на авторитета на сайта;

Видове линкове:

 • Dofollow – линкове, които имат тежест от Google. Такива линкове са изключително полезни, ако са от авторитетни организации. (Общини, правителствени сайтове, университети и т.н).
 • Redirect – линкът води към вътрешна Php страница, която сочи навън. Този линк придава малко тежест, не е ясно колко.
 • Nofollow – тези линкове не придават тежест. Слагат се с цел да няма провокация за спам.

Вижте още: Търсене на ключови думи

Какво е PR (Page Rank)

Много е важно да не живеете в заблуда и да знаете, че PR няма никаква връзка с класирането на вашия сайт. Много хора се хвалят, че имат висок PR, но той няма никаква тежест за Google.

Page Rank произхожда от създателя на Google – Лари Пейдж. PR се ъпдейтва на всеки 3-4 месеца от Google и всеки сайт си сменя ранка.

PR е от 0 до 10, като ако има PR 0 това означава, че сайтът или е много зле оптимизиран или е нов и все още не е индексиран от търсачките.

Никога не правете грешката PR да ви е основен ориентир.

Критерии за оценка на линк 

 • Един от най-важните критерии за оценка на линка е силата на домейна. От какво зависи Trust на домейна:

– Входящи линкове;
– Възраст (по-стар домейн има повече авторитет);
– Бранд – За google брандовете са тези неща, които хората най-често търсят в BMW, Mercedes и т.н;

 • Друг критерий за оценка на линка е текстът на линка (anchor).
 • Следващ критерий е тематичност на страницата:

– Тематичните линкове са най-силни;
– Ако всички линкове са релевантни и тематични, то оптимизацията ни става още по-успешна.

 • Местоположение на линка – колкото по-нагоре в страницата е линкът, толкова по-добре. Не се препоръчва да се слага линк във футъра.
Изграждане на линкове

Най-добре поставяйте линкове в Header, меню, sidebar и съдържанието.

 • Линкът да е заобиколен от текст – ако линкът е заобиколен с текст и ключови думи, придаваме тежест на ключовите думи.

– Повече текст е по-добре;
– Линкът в текст е добре да се публикува заедно с текста, а не по-късно. Когато пуснете статия не чакайте да се индексира, а пуснете линковете заедно с нея.

 • Брой изходящи линкове – всеки линк от изходяща страница има брой линкове, но невинаги количеството е равно на качество:

– По-малко изходящи линкове – по-голяма тежест за нашия линк;
– Всеки линк придава Trust;

Вижте още: Link Building – как да създаваме линкове към нашия сайт

 • Съвпадение по държава и език – не е важен критерий и няма кой знае каква значимост, но все пак сайтът с линк към нас е хубаво да е на български език, да се хоства в България. По този начин Google ще засили локализацията на сайта. Същата практика, ако оптимизираме или правим сайт в Англия, Германия и т.н. Търсим линкове от държавата, в която създаваме и оптимизираме сайта.

Видове линкове според стабилността им

Не забравяйте, че едно от най-важните неща е да имаме контрол върху линковете си! Също така трябва да следим каква полза имаме от линковете, колко дълго ще трае ефекта и колко финанси сме отделили. Видове линкове:

 • Временни (закупени и разменени) – може да си закупим линк за даден период или да си разменим такива с колеги, приятели и т.н.
 • Почти вечни – сайтове за обяви, социалки, нестабилни директории. Това са линкове от сайтове, които не съществуват кой знае колко.
 • Вечни – линкове от стабилни директории, качествени статии, натурални линкове от блогове, форуми и авторитетни и силни сайтове.
Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването