Изживей приказката

“Mirror mirror on the wall, who’s the fairest of them all…?”

19.03.2015

Всяко дете обича приказките. Чрез тях се учи на доброта, толерантност и искреност. Историите са неизменна част от живота ни. С тях сме израснали. Тях ще предадем на нашите деца.

Изживей приказката с фотографията на Маргарита Карева

Приказките са дар! Истории за далечни кралства, за принцове и принцеси, за битки и победи. За любов и приятелство. Те са най-ранният поглед към мечтите. Прозорец към копнежите. Учат, че всичко е възможно, независимо колко са лоши мащехите и доведените сестри. Възпитават у нас уверението, че за да обичаш и да бъдеш обичан, трябва да погледнеш отвъд външността. Да опознаеш душата и най-съкровените желания на хората.

Щастието е приказно. То е онази тайна и неопетнена от реалността територия, в която ние сте еднолични господари на случващото се. Там сме себе си. Там сме силни и непоклатими. Но и нежни, одухотворени, емоционални.

Вижте още: Фотографията на Елена Шумилова

Приказката е вдъхновение. Порасналата фотографка Маргарита Карева е открила начин да съхрани детето у себе си и да предаде посланието и емоцията на приказките в своите снимки. Приказките са удоволствие не само за малките деца. Те носят послание за всички онези хора, които бленуват по магичното, по невероятното и нестандартното. Любовта на Маргарита към фотографията е скорошна. Започнала е да снима само преди три години. Сега тя създава шедьоври и се радва на почитатели. Талантът й превръща обикновените момичета в красиви принцеси или очарователни и страховити вещици.

С лекота добавя сюрреалистични елементи, за да засили приказното внушение.

Маргарита е упорита и талантлива. Казва, че за дарбата няма време и място. Тя просто се появява, поглъща те и не те пуска. Някои от снимките на руската фотографка са безгрижни и се отличават с детска невинност и любов. Други се фокусират върху по-тъмната страна на приказките и героините. Там властват вещерните занаяти. Докато е тъмно е романтично… може би малко смущаващо. Мракът има своя красота и пленява с тайнствената си същност.

В своите композиции Маргарита пресъздава приказния сюжет на цялостната идея за снимка, излязла от страниците на детските книги. Въображението я води. Сняг, дървета, пясък, огледала, ябълки, животни – всичко това, намира място в нейните изображения и подсилва илюзията, че сте попаднали в Wonderland.

Спиращи дъха са тези невероятни снимки. Те ловко боравят със струните на душата и те карат да се почувстваш специален. Приказен. Всеки детайл е изпипан. Няма нищо, което да не си е на мястото. Съвършенство, уловено от обектив. Майсторско изпълнение. Загледайте се… снимките са живи, дишащи… Сякаш не просто е съхранен един прекрасен отрязък от времето. Той продължава да съществува и да вирее. Той се преражда с всеки поглед, който се отрази в него.

Етикети:

За автора

Стефани Евгениева

Здравейте! Казвам се Стефани и тази година завършвам Индустриален бизнес в УНСС. Въпреки образованието си изпитвам една огромна и необяснима любов към думите и всеки възможен начин за тяхното изразяване. Вярвам, че изкуството и особено писателското изкуство, е по- особено състояние на ума и душата и когато срещаш съмишленици, искащи да разпространяват това изкуство с толкова старание, усърдие и любов, трябва да ги подкрепиш. Обичам да пиша за много и различни неща. Едно от тях е модата, но не от суетност, а от вяра, че винаги вътрешната и външната красота трябва да вървят рамо до рамо, за да носят хармония. Достоевски го казал най- добре: "Красотата ще спаси света"!