Изкусният търговец умее да лъже

Не лъжете близките и приятелите си!

27.10.2013

Ще започна тази статия от малко по-далеч, от древна Гърция. Хермес е покровителят на търговията. Нека отличим някои негови качества – хитър, лукав и умен. Той е единственият бог, освен Хадес и Персефона, който може безпрепятствено да влиза и излиза от Подземния свят… Стига толкова история! Ако ви е станало интересно можете да разгледате част от митовете за Хермес и да се убедите в гореизброените качества. Но каква е идеята? За да си добър търговец трябва да боравиш добре с лъжата, трябва да си като хамелеон. Да се приспособяваш към различните хора, да ги предразполагаш и да им казваш това, което искат да чуят. Първо, не всеки може да лъже, но всеки лъже!

Ето няколко съвета към бъдещи търговци, търговски представители и продавачи, за това как да се справяте по-добре, като изкусният търговец

1. Лъжата е доста труден и натоварващ мозъка процес – замислете се, че когато пиете 2-3 питиета започвате да сте до болка откровени и да си казвате всичко. Тогава мозъкът работи по инерция, без да се затормозява, просто си излива истината… За да използвате добре лъжата трябва да сте бодри и да се настроите да понесете едно по-голямо мозъчно натоварване. Преди да изстреляте думите, превъртете ги в главата си, представете си нещата не така както са, а така както ще кажете, че са! Така много по-лесно мозъкът ще синтезира подробностите за лъжата.

Вижте още: Накарайте клиентите да ви плащат повече, без да ги губите

2. Някои казват, че когато хората лъжат започват да говорят повече, по-бързо, показват нервност и възбуда – явно всеки път, когато пия кафе, всъщност лъжа?! Шегата настрана, истината е, че всеки човек реагира различно и показва специфични отклонения от нормалните жестове при разговор. Някои примигват, други се усмихват…. Целият проблем идва от въпросите, които несъзнателно изпращате към мозъка си: „Дали го гледах в очите…?“, „Държа ли се естествено?“, „Така ли трябваше да реагират?“ и др. При тази несигурност идват и странните жестове и държание, защото мозъкът ви започва да се затормозява и натоварва. За да избегнете всичко това трябва да извършвате процеса на лъжене автоматично, без да се замисляте! Просто казвате това, което трябва и не мислете за него, изпратете друг сигнал или задайте един въпрос към отсрещния: „Какво ще кажете?“. Така започвате да мислите за отговора и не обръщате внимание на вашите думи от преди малко. А и той започва да се чуди как да отговори и няма да му направи впечатление някаква малка промяна в поведението ви.

Добрият търговец умее да лъже

Как да станем добри търговци?

3. Досега споменатите неща са много важни, но тази точка е ключовата – Истината е, че няма как да се справите с тях, ако не познавате собственото си поведение. Опознайте го! Всяко нещо било то футбол, каране на кола или лъжене, се усъвършенства с тренировки и практика. Малко е тъпо да застанете пред огледалото и да почнете да се лъжете… Пробвайте с уеб камерата! Изиграйте реални случки, бъдете представител, а лаптопа ви купувач! Отдайте се на въображението и креативността си и опознайте поведението си. Само така можете да подобрите качествата си на лукав и изкусен търговец.

Вижте още: Политика за замяна и връщане на стоки

И за финал един неформален съвет… Не лъжете близките и приятелите си! Не, че не е хубаво… Проблемът е, че ви познават достатъчно добре…

Етикети:

За автора

Атанас Деспов

Здравейте, приятели! Аз съм Наско и съм част от Списание VIP почти от самото начало. Живея във Варна, един от най-красивите ни градове. Завърших „маркетинг“ в ИУ-Варна, работя и се развивам в тази сфера. Като междувременно се опитвам да съм полезен с всички сили на списанието. Обичам хубавата музика и приятната компания. Опитвам се да запълвам свободното си време с пътуване и снимане, голямата ми страст. Но ако нямам тази възможност.... сипвам си едно малко и сядам да пиша статии....!