Изкуството като приказно видение

Приказните скулптури на Робин Уайт

30.01.2017

Представете си ранно утро в Англия. Наслаждавате се на шофирането и почти не следите пътя, докато пред вас се разкрива изящната фигура на фея, бореща се с вятъра и едва удържаща разлетяло се глухарче…

Това не е сцена от сюрреалистична приказка, а една от скулптурите на Робин Уайт.

Приказно видение или прекрасните скулптурите от неръждаема стомана на Робин Уайт

Британският скулптор твори с тънка тел от неръждаема стомана и създава изкуство за градината. Част от неговите уникални пластики, създаващи усещане за движение, ефирност и естетика, заемат почетно място в градините Трентам във Великобритания.

Изкуството като приказно видение

Приказна фея

Творецът споделя, че вдъхновението да създава скулптури от тел, идва през 2010 година, когато поправя оградата на градината си. Доста тел останала неизползвана, но той бил сигурен, че може да я оползотвори. Така създава първата фея, която и до днес краси собствената му градина. Постепенно семейният бизнес се превърнал в професия. Някои от неговите клипчета предизвикват над 200 хил. реакции и 33 хил. коментара в социалните мрежи. Ценителите на съвременната скулптура са повече от възхитени от хармоничното съчетание на красотата на женската фигура и изяществото на природата, представено от глухарчето.

Вижте още: Отражение на залеза на плаж в Калифорния

Вятърът, който раздвижва скулптурите смело може да бъде наречен съавтор на Робин Уайт. Всичко това превръща на пръв поглед ненужните остатъци тел в перфектно съчетание на фантазия, умения, вдъхновение и страст към естетиката.

Всяка една от тези изящни скулптури е напълно уникална, защото се изработва ръчно и не може да стане част от масовото производство.

Изкуството като приказно видение

Приказните скулптури на Робин Уайт

При създаването на подобно произведение автора влага сърцето си. Може би именно затова във феите на Уайт можете да забележите и неговия авторски подпис – каменно сърце, скрито в ядрото на всяка фея.

Подобни творения вече красят градините на доста почитатели на съвременната скулптура. Те внушават усещане за полет и сякаш ни докосват и посипват с приказния прашец на вълшебството, за да ни донесат едва доловимо усещане за това как с крилете на изкуството се пренасяме в друг свят.

Гост автор: Анелия Георгиева