Изкуството на фалшификатите

Неоценен гений, който търси начин да печели от своя талант

01.08.2017

Истина е, че да се фалшифицира картина до съвършенство е въпрос на талант. Фалшификаторите са до толкова добри в своето умение да лъжат, че успяват успешно да заблудят не само любителите на изкуството, но и неговите ценители, критици и познавачи.

Този техен изкусен начин да продават картини, които нямат нищо общо с оригинала, но изглеждат напълно еднакви с него, е доста любопитен феномен, който представлява  интерес за анализаторите и теоретиците в сферата на изкуството.

Нещо повече, говори се за уникалността и оригиналния почерк на всеки умел фалшификатор. Това са хора, които се потапят и изучават изкуството и маниера на рисуване на един художник до такава степен, че при пресъздаването на негова картина не устояват на изкушението да оставят своя, макар и малък, личен щрих в творбата. Това е малък детайл, който превръща произведението в уникално творение, ценно само по себе си. „Подпис”, който „говори” вместо фалшификатора. Издава го, но и в не малко случаи, буди възхищение.

Изкуството на фалшификатите и личността на фалшификатора

Неоценен гений, който търси начин да печели от своя талант като ощетява признатите творци?

Пират в областта на изкуството, който напада и граби неговата съкровищница?

Или просто още един нечестен псевдотворец, който се стреми да ни излъже?

Изкуството на фалшификатите

Картина на Ван Гог

Фалшификатите също са бизнес и то печеливш. Преди години във Варна бе открита изложба на „уникални фалшификати” от Клод Моне, Майстора, Пол Сезан, Ван Гог, Иван Мърквичка и др.

Някои от творбите бяха дело на самия организатор на изложбата – италианския художник проф. Даниеле Донде, който не само не се срамува от това, че копира изкуството на гениите, но и е доста популярен и ценен в тези среди.

Другата страна на медала са наглите фалшификатори, които не познават нито жанровете, нито идеята на творбите, които искат да копират. Самият Светлин Русев, бе попаднал на фалшификат на свой пейзаж от Балчик.

Картината била озаглавена „Пейзаж от Рупите” и на нея било изобразено… море.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP