Изкуството на живот наречено хюга

Или защо датчаните са най-щастливите хора на света

27.03.2017

Hygge или хюга е нещото или по-скоро цялото, което прави датчаните най-щастливите хора на света. Хюга е нещо свещено датския народ. За тях това е начин на живот. Свързват хюга с безопасност, равенство, лична цялостност и спонтанна социална среда.

Тази философия е различна, но и много прилича на усещането което носи за холанците думата gezelligheid.

Изкуството на живот наречено хюга или защо датчаните са една от най-щастливите нации на света

Думата hygge е с норвежки произход ( в превод успокоявам, подобно е на английското hug – прегръдка), но през 16-ти век влиза в датския речник със значението “уют”.

Съществителното „хюга“ включва нещо хубаво, уютно, безопасно и познато, като се позовава на психологическо състояние. Датчаните си имат много начини да усетят и носят духа на хюга. Хюга е когато сгушени в топло одеяло пием чай и гледаме през прозореца дъжда навън. Или когато цял ден сме карали ски и се съберем с компанията край камината в хижата с чаша греяно вино. Въобще всеки един аспект от ежедневнието на датчаните е свързан с хюга.

За да внесем малко хюга в сивото ежедневие, не е необходимо да го променяме коренно. Важното е да се наслаждаваме на всеки момент и да се радваме на малките неща. 

Съвсем лесен начин да се докоснете до това спокойствие, което търсят датчаните е да запалите няколко свещи и да се отпуснете в прегръдката на любимия човек. Или да се съберете с близки приятели и да си устроите пикник в гората. Всъщност хюга е дори похапването на любим десерт.

За да внесете малко хюга в дома си, ви трябват само няколко възглавници, одеяло и няколко свещи. Създайте си свое хюга местенце, в което да се сгушвате, когато искате да се успокоите и отпуснете.

Изкуството на живот наречено хюга

Топли пантофи, меко одеяло и гореща напитка – идеалният хюга момент

Хюга присъства и в облеклото на датчаните. В общи линии те са много стилни, но се обличат непретенциозно. Не се гледа много добре на хора, които парадират със скъпи бижута и дрехи. Много вложени пари само развалят усещането за хюга. А най-любими за у дома са вълнените чорапи и пухестите домашни пантофи. Може би заради дългата зима, датчаните са силно привързани към топлите и удобни дрехи. Но как да ги виним при това време на техните ширини!

Разбира се особено важен хюга фактор е семейството и големите празници, като Коледа. Определят декември като месеца с най-хюга фактор и не без причина, но за това ще си поговорим в следващата статия, когато ще надникнем из страниците на „Малък наръчник по хюга“ на Майк Викинг.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.