Изкуство, заради самото изкуството

То определя човека като мислещо същество...

25.04.2017

Изкуството и неговите теми многозначително отбелязват, доколко е напреднала една цивилизация. Именно развитието на изкуството е един от най-важните белези, който определя човека, като мислещо същество.

Все още се спори, дали изкуството трябва „да слезе до народа“ или да си остане достояние на богоизбраните, по подобие на произведенията, създавани в Древна Гърция. Изкуството е начин за общуване между различните народи, но то е и начин да се приобщят хората към една идея, тема или доктрина.

Популярното изкуство е белязало развитието на съвременния начин на живот

Холивудските филми и музиката, която се излъчва от телевизионните канали, са се превърнали в еталон за милиони хора по света. Все пак, дори и в тези произведения се промъкват изначалните и вечни теми, които са вълнували и продължават да вълнуват хората от столетия насам.

Дори приобщаването на хора, които не са чели Ренесансовите автори и поети, към определени идеали и разбирания е несъмнен успех на популярното изкуство. Съществуват и доста традиционалисти, които не са склонни да разясняват своите творби, само за да се превърнат в по-разбираеми за хората.

Вижте още: Диаболичното изкуство

Те са готови да живеят „на върха на планината“, подобно на Заратустра и да „наблюдават движението на тълпата“. Подобно елитарно изкуство в никакъв случай не е лишено от своя смисъл, след като редица подобни автори достигат до прозрения и художествени решения, които са повлияни от техния пословичен душевен аскетизъм и отричане от съблазните на модерния свят.

Изкуство, заради самото изкуството

Музеят Метрополитън, Ню Йорк

Повечето хора, които живеят в Западния свят, са по-склонни да приемат посланията, вложени в изкуството и като начин за осмисляне на тяхното забързано ежедневие. Едва ли можем да си позволим лукса и да станем хипстъри, които величаят традициите, откъснати от съвременния свят.

По-скоро трябва да се придържаме към разбиранията и нормите, носени от изкуството, но претворени в нашето модерно съвремие. Защото „спокойствието в нас е само“, както пише Езра Паунд, без значение дали живеем в Берлин, София или Рио де Жанейро.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP