Изпрати правилното послание с езика на тялото

Невербалната комуникация е тази, която прави най-голямо впечатление

17.10.2014

Изследванията показват, че 60 до 90 процента от нашата комуникация с другите е невербална, което означава, че езикът на тялото, който използваме, е изключително важен. В допълнение движенията, мимиките и всички други съобщения, които тялото предава, в много случаи са определящи за изграждането на първо впечатление.

Същото важи и за бизнеса. Много от хората, с които ще разговаряте са обиграни в средата и лесно биха си изградили представа за вас по начина ви на държание.

За тези от вас, на които не се е налагало да общуват с хора на друго, по-високо професионално и бизнес ниво (както на мен до скоро), не се плашете и не се притеснявайте. Лекото неразположение и нервничене по време на първа бизнес среща (партньор, инвеститор или работодател), са нормални човешки слабости, които с времето отминават.

Изпрати правилното послание с езика на тялото  – 17 начина да използвате невербалната комуникация по най-оптимален начин.

Положително тяло

1. Започнете с позата – изправен гръб, но не твърде, отпуснете раменете за да не изглеждате напрегнати.

2. Изравнете тялото си с това на човека, с който говорите. Това показва, че сте ангажирани.

3. Дръжте краката си леко раздалечени, не кръстосани. Това показва, че сте спокойни, а и някои изследвания сочат, че задържаме повече информация, когато краката си разположени по този начин.

4. Гледайте събеседника си право в очите, това показва, че сте фокусирани и наистина слушате.

5. Езикът на тялото е огледално отразен. Наблюдавайте сигналите, които събеседникът ви излъчва и ще разберете дали използвате правилно невербалната комуникация.

Изпрати правилното послание с езика на тялото

Изпрати правилното послание с езика на тялото

Положителни ръце и китки

6. Дръжте ръцете отпуснати и прибрани до тялото. Това показва, че сте отворени към разговор. И както с краката, не кръстосвайте ръце, за да поемете повече информация.

7. Използвайте ръцете си за жестикулиране, когато говорите. Това подобрява доверието на слушателя. От друга страна учените твърдят, че жестикулирането подобрява мисловната дейност.

8. Винаги помнете да поздравите другия с ръкостискане. Това е един от най-важните сигнали на тялото, който дава тон на целия разговор.

9. Бъдете наясно с различните културни поздрави при среща с чужденци.

Вижте още: 7 правила за справяне с изпитанията на живота

Положителна глава

10. С подходящи кимвания и истински усмивки, вие показвате на говорещия, че сте разбрали какво говори.

11. Смехът – чудесен начин да облекчите напрежението, но и много опасен небербален сигнал, ако не се използва правилно.

12. Не прекъсвайте контакта с очите, най-вече докато отсрещната страна или вие самите говорите.

13. Не мигайте твърде много. Прекаленото премигване може да сигнализира, че чувствате неудобство, докато разговаряте с този човек.

14. Следете гласа си. Дръжте го ниско и говорете бавно и отчетливо.

Малките екстри

15. По време на среща си водете бележки. Това показва, че сте ангажирани с казаното, но не забравяйте визуалния контакт с очите.

16. Наблюдавайте езика на тялото на събеседника си. В много случаи може да разберете как ще приключи срещата само докато го гледате.

17. Край на разговора с ръкостискане и контакт с очите, показвайки че срещата ви е била приятна и се надявате да се срещнете отново.

 

Източник: inc.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.