Изучаването на нов език забавя стареенето

Изследване

06.02.2015

Нова година, нови цели и нови постижения – на тази философия залагам в началото на 2015-та година. И една от целите, които съм си поставила е да науча нов език. Ентусиазмът ми относно това предизвикателство определено се засили след, като прочетох скорошно изследване, публикувано и цитирано от lifehack.org. До какво заключение са стигнали учените?

Вижте защо изучаването на нов език забавя стареенето и поддъжа ума остър

Да можеш да комуникираш с други хора от различни нации, на различни езици е повече от необходимо в глобалния свят на отворените граници. Ще кажете „ама аз знам английски, всички го говорят, за какво ми е друг език“. До някъде сте прави, но само донякъде. Ако искате да стане по-сериозни хора, да развивате професионални отношения с хора от чужбина, трябва да знаете техния език. А и не само това, учените твърдят, че изучаването на нов език забавя стареенето, има положителен ефект върху мозъка и поддържа ума остър. Дори и само поради тази причина си заслужава да започнете, нали?

Вижте още: Изпрати правилното послание с езика на тялото

Проучването е проведено от Университета на Единбург. То показва, че хората, които говорят два или повече езика (дори и тези, които са научили втория език, като възрастни), могат да забавят стареенето.

Изучаването на нов език забавя стареенето

Можеш ли да комуникираш с други хора от различни нации?

Екипът, ръководен от д-р Томас Бак, се позовава на данни от 835 местни англоговорящи, които са родени и живеещи в района на Единбург, Шотландия. Участниците получили тест за интелигентност през 1947 г., на 11 години и след това отново в началото на 70-те, между 2008 г. и 2010 г.. Констатациите показват, че тези, които говорят два или повече езика имали значително по-добри когнитивни способности. Най-силните ефекти се наблюдават при обща интелигентност и четене.

Ефектите били на лице, както при тези научили чужд език по-рано, така и при тези, които са го направили в по-късна възраст. Това доказва, че никога не е твърде късно да научиш нещо ново.

“Изследването предоставя уникална възможност за по-задълбочени проучвания”, казва Елън Бялисток от университета Йорк в Торонто, Канада (където първи откриват, че двуезичността забавя появата на болестта на Алцхаймер).

Е, това достатъчна мотивация ли е да започнете да учите нов език?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.