Джеймс Франко и феноменът “Селфи”

Вижте какво казва Франко за собствените си "Селфи" навици

29.12.2013

Какво представлява феноменът “Селфи” и защо хората откачиха по него

Ако все още не сте разбрали коя е най-употребяваната дума в речника на милиони хора, ние ще Ви запознаем. Феноменът “Селфи” е жаргон, който произлиза от думата Selfshot и се използва за автопортретна симка, която е направена с вашия смартфон или таблет и естествено е качена в някоя социална мрежа. Една от най-големите звезди в кино индустрията, Джеймс Франко се опита да обясни явлението “Selfie” и разкри някои от собствените си селф-портрети в Инстаграм. В рубрика на Ню Йорк Таймс, звездата написа: “Вниманието е сила. Ако Вие сте човек, който обича вниманието, то “Селфи” ви предоставя нещо много могъщо, от най-привилегированата гледна точка”.

Вижте още: Лондон – столицата на “селфитата”

Джеймс Франко и феноменът "Селфи"

Джеймс Франко за феноменът “Селфи”

За собствените си “Селфи” навици, актьорът пише: “Аз открих, че Инстаграм работи също като филмовия бизнес. Ако се криеш от феновете си, това е лошо за теб, но ако публикуваш снимка с кученце или си гол до кръста, това генерира харесвания и лайкове, които ти помагат да се развиваш и кара хората да говорят за теб”. Нарцистично или не, “Селфи” портретите се превърнаха в явление, което диктува. Това е мода, която всички следват и харесват, дори и тези, които отричат. Нека Ви запознаем и с някои интересни факти относно “Селфи”:

1. Ричард Краус е първият човек, който е използвал тази дума в наръчника си за фотография.

2. През Юни 2007, Apple пуска Iphone 4, който е с предна камера, освен за скайп разговори, но и за възможността да си правите “Селфи” портрети.

Вижте още: Споделянето в социалните мрежи всъщност е полезно за личността

3. Октомври 2010 – Инстаграм е вече факт, достигайки до повече от 100 милиона активни потребители през април 2012. Приложението дава възможност на хората да споделят снимки от своите смартфони и да подсили тяхното качество и изглед с различни филтри. Най-разпространената дума, която е използвана в описанието на приложението е #Selfie.

4. През Декември 2012, списание Таймс обявява “Селфи” за най-модерната дума на годината.

5. През Януари 2013, дъщерите на американския президент Обама, Малия и Саша, селфнаха цялото семейство в социалните мрежи. Това се случва, когато баща им встъпва в длъжност. Странно или не, модата отново диктува, което изключва всякакви правила и норми.

6. През Април тази година, Самсунг пуснаха Галакси S4, който се отличава с предна камера с цели 2 мегапиксела.

7. Най-употребяваната дума за 2013г., според речника на Оксфорд, е “Селфи”.

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.