Житейски уроци, научени от морските пехотинци

Как да ги приложим в ежедневието си

09.08.2014

В реч, произнесена тази година, от бившия морски пехотинец адмирал William H. McRaven, пред завършващи в Тексаския университет в Остин, той преподава житейски уроци, научени по време на военната му служба. Това са уроците на леглото, на греблото, на сърцето, …. Всяка една от тези метафори се отнася за важна част от живота.

Ако искате да промените света, преценяйте хората по размера на сърцето им, не по размера на плавниците им.

Адмиралът говорил за тези мъдрости за да насърчи завършващите през тази година, да променят един свят от 7 милиарда души. Той се мотивира от това, че след 5 поколения животът на 800 милиона души, може да бъде променен от 8000-те, седящи в стаята и слушащи го.

Житейски уроци, научени от морските пехотинци – как да ги приложим в ежедневието си

1. Урокът на леглото

“Ако искате да промените света, започнете с оправяне на леглото си”

Оправянето на леглото изглежда, като нещо много лесно за изпълнение, но ако не го правим всяка сутрин… как ще правим всеки ден всички сложни неща, които ни очакват. Именно затова и този сутрешен обичай е абсолютно задължителен за морските пехотинци.

2. Урокът на групата

“Ако искате да промените света, намерете някой, който да ви помогне с гребането”

Дали променяме МОЯ или НАШИЯ свят? Хората са социални същества, склонни да се обединяват в групи по различни признаци и фактори. И сам войнът е войн, но както се казва “Сговорна дружина планина повдига”. Така, че впуснете се в гребане по вълните на живота и вземете със себе си колкото е възможно повече “гребла” (хора).

3. Урокът на сърцето

“Ако искате да промените света, преценяйте хората по размера на сърцето им, не по размера на плавниците им.”

Теорията на адмирала е, че по-дребните хора са склонни да влагат повече усилия във всичко, което правят. “Сякаш по-малките хора имат по-голямо сърце”. Винаги трябва да внимавате и да се пазите, независимо кой е срещу вас. Ако сте невнимателни и 2 годишно дете може да ви изяде обяда.

Житейски уроци, научени от морските пехотинци

Вдъхновяващата реч на адмирал William H. McRaven

4. Урокът от това да имаш лош ден

“Ако искате да промените света, преодолейте това да бъдете “захарна бисквитка” и продължете напред.”

Има дни, в които колкото и да се опитвате нещата не вървят и не вървят. Неизбежни са и провалите, но като човешки същества, не сме перфектни и това е нещо нормално. Важното е да не се отказвате, независимо колко лош е бил денят ви.

5. Урокът от извършване на допълнителна работа

“Но ако искате да промените света, не се страхувайте от цирковете.”

Когато се провалиш на дневно физическо изпитание, в морската пехота трябва да правиш 2 часа допълнителни упражнения, които имат за цел да пречупят духа ти и да те накарат да се откажеш. Това е тест за издържливост на духа и тялото, веднъж преминете ли го няма да ви е страх да се справите с дневните житейски “циркове”.

6. Урокът от преодоляването на страха 

“Ако искате да промените света, понякога трябва да се хвърляте с главата надолу към препятствията.”

Всяка седмица в морската прехода се прави курс по препятствия, едно от най-страшните за всички е “пързалка за живот”. То поставя пехотинците в условия на страх за живота им. Този страха е “убиец на ума”. Добре е да се притесняваш, но ако страхът превземе ума и убие мотивацията, тогава наистина животът ви е в опасност.

7. Урокът от противопоставянето срещу “всекидневните акули”

“Така че, ако искате да промените света, не отстъпвайте пред акулите.”

Животът е, като “плуване с акули”. Страхът намаля способностите ни, но ако сме подготвени за “акулите” може да се изненадаме от начина си да отвърнем подобаващо. Нападателите предпочитат да атакуват слабите, не силните. Никога не се дръжте, като плячка!

9. Урокът от това да бъдете най-добри, когато сте най-зле

“Ако искате да промените света, трябва да сте най-добрите в трудните моменти.”

Някои от мисиите за обучение на тюлените, са свързани с изпълняване на опасни операции под вода, в пълен мрак. Никой не знае кога ще си вземе последен дъх и въпреки това всеки трябва да даде най-доброто от себе си.

9. Урокът за повишаване на глас

“Така че, ако искате да промените света, започнете да пеете, когато сте затънали до шията в кал.”

“9 седмици на обучение в морската пехота, духът ти вече е на път да се пречупи след безсънието, умствения и физическия тормоз. Някои се отказват, други намират сили да продължат. В тази седмица има обучение, където всички потънали до гуша в кал. И в този труден момент на изпитание, един  пехотинец запява и други се присъединяват към него в хор. Това беше нещо, което им даде надежда.”, казва генерал William H. McRaven.

Можете да видите неговата вдъхновяваща реч тук -> http://youtu.be/pxBQLFLei70

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.