4 урока, които може да научим от животните

Нека животинското царство ви научи на някои важни житейски уроци

15.02.2015

Може да се учудите, но животните имат свои собствени социални правила, кодекси на поведение и методи на комуникация. Подобно на хората, не всяко животно е така, но има и специфични модели на поведение в някои същества, които си заслужава да анализираме.

Представяме ви 4 урока, които може да научим от животните. Те ще подобрят живота ни и живота на хората около нас

1. Доверете се на инстинктите си – тихото гласче в главата, което ни предупреждава за най-добрия курс на действие, който трябва да предприемем в почти всяка ситуация. По-важния въпрос е колко често обръщаме внимание на подобен вид сигнали за събития, обстоятелства и на хората около нас? Животните разчитат единствено на инстинктите си, като се доверяват на техните сетива да реагират правилно в съответната околна среда.

Освободете животинското в себе си: дайте почивка на мозъка си! Вместо да анализирате дадена ситуация от 20 различни ъгъла, просто се доверете на инстинктите си. Това е едно от най-дълбоките умения за оцеляване, с което всички същества се раждат.

4 житейски уроци, които може да научим от животните

Доверете се на инстинктите си, както правят тигрите

2. Уважавайте родителите си – мъдростта и знанието се предава от възрастните хора на по-младото поколение. Родителите ни имат прекарани повече години на планетата и натрупаното богатство от информация, опит и прозорливост е най-ценния дар, който може да получим от тях. Слоновете знаят, че това е така и затова „matriarchs” (най-старите слонове) винаги са лидери на стадото, докато не си отидат от този свят.

Вижте още: Житейски уроци, научени от морските пехотинци

Освободете животинското в себе си: прекарайте известно време с някой възрастен роднина или съсед. Бъдете сигурни, че ще отделите специално внимание на разговора. Тогава ще се убедите какви мъдри съвети за живота ще научите от тях.

4 житейски уроци, които може да научим от животните

Уважавайте родителите си

3. Бъдете упорити и преследвайте целите си – независимо дали имате тежък изпит или просто искате да направите голям скок и да смените професията не трябва да се плашите от трудностите. Продължавайте напред, без да се страхувате. Бъдете упорити и гонете целите си! Сьомгата плува хиляди километри нагоре по течението, само за да достигне до родното си място и да изхвърли хайвера си на правилното място.

Освободете животинското във себе си: не се отказвайте от намеренията си за промяна. Ако не може да се справите сами потърсете малко помощ и подкрепа от семейството и приятелите си. Ако имате затруднения с това, как да си поставите цели и да ги преследвате, то вижте тези практически съвети

4 уроци, които може да научим от животните

Никога не се отказвайте от целите си

4. Играйте честно – това е нещо, което трябва да сте научили още докато сте били деца. Да играеш честно и по-правилата е доста трудно за някои, но определено е жизненоважно. Честността е един от градивните елементи на положително взаимодействие между хората и ни помага да създаваме трайни приятелства. Едно от най-важните неща е да бъдем честни, дори ако всичко е игра. Вълците, чакалите, лисиците и домашните кучета имат отделни кодове (правила) на игра, които представляват ясна комуникация между тях. Те знаят кога да се извинят, ако е необходимо.

Освободете животинското в себе си: внимавайте с начина, по който взаимодействате с другите хора. Ако по някакъв начин засегнете някой, то не се колебайте да се извините. Това ще заздрави връзката ви още повече.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването