Живот под земята

26.10.2013

Живот под земята Още от древността хората са правили своите жилища и убежища под земята. Там се е смятало, че е най-сигурно. Днес обаче, всяка година, големи световни инвеститори се стремят да построят „най-високата” сграда, „най-луксозната”, „най-фотористичната”. През последните десетилетия архитектурата се развива на бързи обороти, но въпреки това мястото на земята е ограничено. И какво ще стане един ден, когато няма да има място за небостъргачи, молове, бизнес сгради? Още през 8в. преди новата ера. в Турция, на около 50 метра под земята е било построено цяло селище, с храмове, с място за добитък и за живеене. Може би след години това очаква и нас. Големите мегаполиси ще бъдат под земята. През 2018 г. в Амстердам, ще започне строежа на първия небостъргач под земната повърхност. В него ще има офиси, жилищна площ , търговски център, паркинг и магазини.

Живот под земята Торонто и Сингапур също планират изграждането на мегаполис под земята, като там ще има болница, училище и детска градина. Като се замислим, животът под земята не би бил толкова лош. Например ще се съобразяваме по- малко с климатичните промени. Земетресенията няма да нанасят толкова много щети, природните бедствия няма да влияят пряко. Изграждането на такива съоръжения изобщо няма да е евтино. Само отоплителната инсталация ще струва милиони, за да може целогодишно да поддържа нормална температура за живот, а там ще се наложи да се осигури и непрекъсната работа на помпи за снабдяване с вода и чист въздух. Инженери и изследователи твърдят, че щом сградите могат да растат нагоре, значи могат и надолу, така че биха се справили със задачата да вкарат сградите под земята, поне за временно ползване и отдих. Психолози, обаче споделят две теории за живота под земята. Повечето смятат, че това е невъзможно, поради заболяване от клаустрофобия, а и дори да си здрав, местоположението ще окаже влияние на нервната система и на психиката.

Живот под земятаПоддръжниците на „къртичия живот” обясняват, че щом милиарди хора могат ежедневно да се придвижват с метро, то животът в тунел, няма да  им се отрази лошо. За строежа на сграда под земната кора е необходимо да се изследват климата и почвата. Ето кои места в света имат нужните предпоставки – Канада, Лондон и близките гладове, цяла Швеция, Норвегия и Китай. Днес например, няма как да живеем за постоянно под земята, но можем да пренощуваме на 155 м. в пещера – хотел. Такъв има в Швеция, а удоволствието на вечер ще Ви струва 400 паунда. Намира се на дъното на сребърна мина и е най-дълбоко обитавано място на света.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването