Животът е проект на делата ни

Притча

08.09.2016

Сигурно вече ви е омръзнало да слушате как ви поучават за живота, който сами сте избрали да водите. Всеки си има собствени виждания и ако ви каже, че може да се постави на ваше място, едва ли съзнава, че всъщност не може. Всеки сам носи своя кръст и не може да разбере напълно болката, щастието или драмата в живота на другите хора. И не е необходимо. Всеки сам е изковал „къщата на живота си“ и ще живее в нея докато не си построи нова. И никой освен нас самите не е в състояние да преустрои изцяло живота ни по начина, по който желаем.

Животът е проект на делата ни и всеки сам строи своята къща на живота

„Да построиш дома си“ – притча

Възрастен дърводелец решил да се пенсионира. Той казал на своя работодател, че смята да напусне работа, за да има повече време за семейството си. Разбира се, чекът в края на седмицата щял да му липсва, но все пак искал да има и свободно време.

На работодателя не му се искало да се раздели с добрия си работник и го помолил да построи още една къща като лична услуга. Дърводелецът се съгласил, но било видно, че вече не влага душа в работата си. Вършел я немарливо и използвал некачествени материали. Това бил безславен край на една славна кариера.

Животът е проект на делата ни

Всеки сам гради живота си

Когато дърводелецът приключил работата си, работодалят му подал ключа и казал:

– Заповядай, това е твоята къща…. Моят подарък за теб.

Дърводелецът останал, като ударен от гръм! Колко жалко! Само ако знаел, че строи собствената си къща, щял да направи всичко толкова различно.

Така се случва и с живота. Ние го строим ден след ден, често без да даваме най-доброто от себе си. А после с ужас установяваме, че трябва да живеем със създаденото.

Има поговорка, че „Животът е проект на делата ни“. Ти си дърводелецът на своя собствен живот и всеки ден забиваш гвоздеи, слагаш дъски или вдигаш стени.

„Изборът, който правиш днес, съгражда къщата, в която ще живееш утре.“

Из „Скритият дар“

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.