Качествен сън = повишена продуктивност

Как да използваме максимално времето си за качествен сън?

07.10.2013

В днешно време много малко от нас могат да си позволят лукса да спят по над 8 часа. Винаги задачите са много, а времето малко. Това налага и „изяждането“ на необходимия на тялото ни качествен сън.

Всеки ден си казваме, днес ще поспя повече, няма да стоя до късно, но в общия случай това се случва рядко. Оставяме си лукса за пълноценен сън евентуално за почивните дни.

Но тялото ни си иска своето и след време тази липса започва да се отразява пагубно. И неслучайно хората казват „абсолютният минимум за красота е осем часа“. Ние може да допълним и „за продуктивност“.

Как да използваме максимално времето си за качествен сън? Това вероятно е въпрос, който не може да бъде общовалиден. Трябва да експериментираме!

1. Определете си регулярно време за лягане (колкото и трудно да е това). Помните ли как като малки, майките ни винаги ни казваха „Хайде време е за лягане, Сънчо вече мина“. Така и като големи хора е хубаво да съхраним детското и да определим време за любимото ни „Лека нощ деца“.

2. Сутрешно събуждане. Ако отделяте достатъчно време за сън, би трябвало да се събуждате и без аларма. А ако ли не опитайте се поне да настройвате алармата за определен час, който ще е един и същ всеки ден. Това ще направи ранното ставане малко по-неприятно, понеже в определен момент организмът ще свикне със събуждането.

Вижте още: Спете голи, за да бъдете по-щастливи!

3. Преосмислете кратките дремвания. Да знаем, че е толкова примамливо да си полегнем за час-два следобедите, ако разбира се имаме тази възможност. Но тези кратки почивки развалят нощният сън. Ако ли все пак искате да си подремнете малко, за да отпочинете, направете го за не повече от 30 минути.

4. Пуснете слънцето в дома си! Слънчевите и проветриви стаи са много по приятни за отдих и спане. Слънчевата светлина и чистият въздух зареждат съкровеното ви място за сън с положителни йони.

Повишете продуктивността си чрез качествен сън

Слънчевите и проветриви стаи са много по приятни за отдих и спане

5. „Изгонете“ компютрите и телевизора от спалнята. Тази стая трябва да е място за отдих и пълноценен сън, а устройствата не се вписват в тази картина. Вземете си хубава книга, чаша чай и си починете качествено. Гарантирано на следващия ден ще се чувствате много по-отпочинали и заредени с нови идеи.

6. И не на последно място, купете си удобно легло. Тази мебел определено си заслужава инвестицията, не жалете средства. Изберете качествен, ергономичен матрак, който ще е Вашия верен съюзник в постигането на целта: по-ползотворен и качествен сън.

Наспете се добре, за да събудите гениалните си нови идеи! 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.