Как да четем до 10 пъти по-бързо

И да усвояваме повече

31.10.2017

В ерата на информационните технологии, ставаме все по-лениви по отношение на получаването на нови знания. Очакваме всичко да ни дойде на готово, без да влагаме особени усилия.

Хората на новото време просто преглеждат съдържанието, вместо да четат. Според проучване на Pew Research Center, около 26% от възрастните в Америка не чели нито една книга през 2016 г.

Когато безсмислено сърфираме през съдържанието, не се учим по същия начин, както когато четем. А и хората, които четат редовно изпитват намалена тревожност. Има много причини да  отвoрите една книга, ако искате да научите повече. Четенето с цел може да промени живота ви. А самият процесът на четене не трябва да бъде бавен и тромав. Ако смятате, че отнема твърде много време, може би не знаете как да го правите по правилния начин.

Как да четем до 10 пъти по-бързо и да научаваме повече

Скоростното четене изисква известна практика, но можете да започнете да се възползвате от предимствата на този метод почти веднага.

#1 Съдържанието трябва да е първото, което четете

Прекалено често пропускаме съдържанието на една книга, когато започваме да четем – особено ако възнамеряваме да я прочетем цялата. Съдържанието е пътната карта на този, който чете.

При скоростното четене не се опитваме да абсорбираме всяка дума, а търсим опорни точки, които да ни водят през страниците. Ако трябва да знаете конкретна информация от книгата, съдържанието може да ви покаже кои глави са подходящи. Това ви позволява да пропуснете части, които не са необходими за вашето изследване.

#2 Винаги четете с цел

След като идентифицирате темата на първата глава от книгата, се запитайте „Какво се опитва да ми каже авторът?“ Задаването на въпроси е чудесен начин да оформите мислите си. Мозъкът ви ще се настрои да търси отговор на въпросите, докато четете.

Когато четете с цел, ще можете да обработвате съответната информация и да филтрирате това, което не ви е нужно.

#3 Идентифицирайте гледната точка на автора

Книгите обикновено съдържат препратки към други творби, за да подкрепят тяхната позиция. Като прегледате какво авторът избира да цитира, можете да научите малко повече за това как ще формулира ключовите си точки. Тази информация може да ръководи вашето мислене, докато бързате да четете.

Помислете за четенето по начина, по който мислите за храненето. Само защото бюфетът е пълен с всякакви вкусни нещица, не означава, че трябва да ядете от всичко. Точно както спирате да ядете, когато сте сити, можете да преминете на следващата точка от книгата след след като сте намерили всичко онова, което ви е интересувало в текущата глава.

#4 Не четете на глас

Четенето на глас е чудесно за развиване на умения, но това е сигурен начин да се забавите. Когато децата трчбва да четат пасажите на глас в училище, това е с определена цел, но не е необходимо в контекста на скоростното четене.

Когато четем пасажи на глас, нашият мозък трябва да работи малко повече, отколкото когато четем наум. Актът на четене използва същите части от мозъка ви, независимо дали четете информацията на глас или четете мълчаливо. Главната разлика между четенето наум и четенето на глас е, че актът на говорене изисква мозъкът ви да положи допълнителни усилия.

Скоростното четене е като да се наслаждавате на прекрасния изглед, вместо да се фокусирате върху всяка отделна негова част. Този тип четене ви дава възможност да разгледате голямата картина. Когато я погледнете цялостно, можете да извлечете повече значение от това, което виждате.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.