Как да “хакнете” собствения си мозък

Бъдете по-уверени и по-щедри

07.08.2015

Бихте ли искали да бъдете по-умни, по-уверени, по-устойчиви на стреса и по-успешни? Разбира се, че искате и можете! В завладяваща поредица от TED Talks, социални психолози описват начини, чрез които можем да измамим собствения си мозък, за да подобрим себе си в почти всяко едно отношение. Ето и някои от най-завладяващите съвети.

Как да “хакнете” собствения си мозък – съвети от социални психолози

1. Спрете да се страхувате от стреса

Преди няколко години здравният психолог Kelly McGonigal прави тревожно откритие. В продължение на години, хората са убеждавани, че стресът е вреден и пагубен. И това е така, но ако го вярвате и си го втълпявате постоянно. Хората, които вярват, че стресът ще ги разболее, действително имат здравословни проблеми, за разлика от други подложени на същите стресови фактори, но не вярващи в пагубните ефекти.

Вижте видеото на Kelly McGonigal ->

2. Напомняйте на себе си да бъдете щедри

Дори една игра на Монополи показва суровата житейска действителност: колкото по-голям късметлия си и колкото по-богат ставаш, толкова по-малко си склонен да помагаш на другите.

Социалният психолог Paul Piff ни съветва да променим това и да не се поддаваме на пагубната власт на парите.

Вижте видеото тук на Paul Piff -> 

Как да "хакнете" собствения си мозък

Помагайте на останалите и бъдете щедри

3. Заобиколете се с хора, на които искате да подражавате

Едно интригуващо откритие: хората са по-склонни да мамят, когато видят някой да го прави. И най-вече, ако считат този някой за част от собствената си група, например колега. До това заключение достига поведенческия икономист Dan Ariely.

Вижте видео тук ->

4. Осъзнайте собствения си оптимизъм

Как да разбера дали съм оптимист? Всички ние сме, казва неврологът Tali Sharot. Да бъдем оптимисти, ни прави по-щастливи и по-устойчиви. А и без голямата доза оптимизъм, никой никога няма да започне собствен бизнес.

Въпреки това възникват проблеми, когато правим лоши решения от прекомерен оптимизъм, както се случва преди финансовата криза, например. Решението? Останете неосъзнати оптимисти – но имайте предвид, че сте такива.

Вижте видео на Tali Sharot ->

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.