Как да изградим бизнес план

11 лесни стъпки

06.01.2016

Много компании и бизнеси стартират без ясна представа в каква посока искат да потеглят и без ясен план на действие. Стартират само с ентусиазъм, но не знаят къде искат да стигнат. Колкото повече неща знаем за нашия бизнес, толкова по-бързо ще се движим. Тук може да кажем, че правилното планиране предотвратява провала на представлението или иначе казано, това е правилото на петте П-та.

Вижте още: Какви продукти може да продавате в интернет

Това е жизненоважно правило за всеки бизнес. Бизнес планът служи като карта, която ни помага да знаем, че сме на правилния път. Карта, която да ни помага да се движим колкото се може по-бързо. Бизнес планът е една важна част от това да имаме успешен бизнес. Преди да започнете със създаването на бизнес план, си отговорете на тези въпроси:

 1. Какъв е точният проблем, който решава нашият продукт/услуга? – Колкото по-голям е проблемът, който решаваме, толкова по-голям може да е нашият бизнес.
 2. Търсят ли хората активно решение на този проблем?
 3. Склонни ли са хората да плащат за разрешаването на този проблем?

След като си отговорите на тези въпроси, то ще можете да преминете към следващия етап, а именно самото изграждане на бизнес плана.

Как да изградим бизнес план

Планирайте успеха си с перфектен бизнес план

11 лесни стъпки за изграждането на перфектен бизнес план

 1. Каква е визията ни за пазара и за продукта – как виждате вашия продукт след няколко години? Как го употребяват хората?
 2. Каква е мисията на компанията ни? Защо го правим? Защо искате да стартирате този бизнес?
 3. Към какво се стремим през първата година, първите три години и т.н. Какви са нашите цели?
 4. Каква бизнес стратегия ще изберем?
 5. Каква маркетинг стратегия ще изберем? Как ще стигнем до пазара? Каква ще е философията ни с клиентите? Какви продукти ще предлагаме?
 6. Как ще се позиционираме на пазара и каква ще бъде нашата уникалност? – Позиционирането е едно от нещата, които прави разликата между успешните и неуспешните бизнеси.
 7. Кой е нашият перфектен клиент? Кои са клиентите, които купуват много и ще ни промотират пред свои приятели?
 8. Колко е голям пазарът на нашия продукт/услуга? Колко хора се интересуват?
 9. Колко продукта ще предлагаме и колко скъпи ще са? Дали ще са скъпи, средни или евтини продукти? Цената и броят на продуктите определят какви клиенти ще имаме. За скъпите продукти има една аудитория с хора, а за евтините друга.
 10. Какъв ще е процесът на продажбите?
11 лесни стъпки как да изградим бизнес план

Какъв процес на продажбите ще изберете?

От къде ще продаваме:

 • Директна продажба с платена реклама;
 • Продажба чрез партньори (Афилейт маркетинг);
 • Органични продажби;
 • Само с препоръка;
 • Използвайки чужда платформа (Amazon, Ebay..)
 1. Моите силни страни, които мога да използвам в бизнеса си – бизнесът ни трябва да се движи около силните ни страни, за да бъде успешен.

Отговаряйки на тези 11 въпроса ще достигнете до един перфектен план, който ще ви изясни цялата идея за бизнеса ви и ще ви бъде, като един пътеводител занапред. С него ще се движите и развивате много по-бързо отколкото си мислите.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването