Как да изградим успешни партньорства

В три лесни стъпки

22.08.2016

В бизнеса може да постигнете всичко сами, да създадете силна и могъща компания без помощта на никой друг, а единствено и само благодарение на вашия хъс и желание за успех. Това е факт! Но има и нещо друго: когато си партнирате с други големи компании, имате възможността да използвате техните връзки и клиентски бази, което ще ви помогне много по-бързо и лесно да израснете като бизнес в световен мащаб. Защо да не се възползвате от това предимство?

Веднага във вашето съзнание изниква въпросът: „Как да намерим правилните партньори?“. Именно за това ще поговорим и в днешната тема. Ще обърнем внимание как, когато си партнираме с правилните компании, чувството на удовлетвореност е много по-високо и как от самото ни партньорство можем да постигнем много по-големи резултати за много по-кратко време. Ще обърнем внимание и на това, как да си намерим правилните партньори и да създадем добра връзка помежду си. Всичко това в долните редове…

Как да изградим успешни партньорства в три лесни стъпки

  1. Идентифицирайте компаниите, които продават на вашата или на сходна целева аудитория – кои са компаниите, които продават продукти или услуги, чиято аудитория е сходна с нашата?
  2. Напишете всички продукти или услуги, продавани от други компании, които по някакъв начин допълват или са подобни на нашия продукт или услуга. Това ще ни помогне да открием, кои са нашите партньори от първа степен.
Как да изградим успешни бизнес партньорства

Промотирайте в базата от данни на вашите партньори, като предложите безплатна специална оферта

Тук за пример може да споделим с Вас нашите взаимоотношения с „Beehive – споделеното работно място във Варна“. Те споделят с нас интересни събития, които ще се организират във Варна от организацията им, касаещи личното развитие и предприемачеството. Ние от наша страна им изпращаме статии за психология и лидерство, които се споделят в социалните им канали. Така и двете страни печелят по-голяма популярност.

  1. Промотирайте в базата от данни на вашите партньори, като предложите безплатна специална оферта, която е изработена специално за техните клиенти.

Какви неща може да предложите на клиентската база на вашите партньори?

  • Безплатни събития;
  • Код за отстъпка;
  • Безплатна консултация;
  • Безплатно обучение;
  • Безплатен тестов период (за приложение);
  • Безплатен семинар;
  • Безплатна услуга при закупуването на друга такава;

Можете да предложите най-различни неща, свързани с вашия бизнес. Хората ще го оценят и вероятността да станат и ваши клиенти е много голяма. Не пренебрегвайте силата на партньорството, а се възползвайте максимално от него. Ще спечелите единствено позитиви, ако сте избрали правилно своя партньор.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването