Как да определим цената на продуктите си

Няма точна формула!

02.08.2016

Днес ще поговорим малко за това, как да определим цената на продуктите и услугите си, като искам да ви предупредя, че няма точна формула колко процента надценка да сложите и как точно да я определите. Всичко е тест! Точно така – ако вярвате, че вашият продукт добавя много стойност и потребителско изживяване за клиентите ви, то можете да поискате и по-висока цена за него. Ако вярвате в качествата на продукта си, то не се притеснявайте да тествате цената му. Не се страхувайте да я повишите: ако смятате че това, което предлагате, е страхотно, то не се колебайте да поискате и по-висока стойност за него от вашите клиенти.

Как да определим цената на продуктите и услугите си

Преди да ценообразувате продуктите и услугите си трябва да разберете каква е вашата визия за бизнеса ви и кои сте вие на пазара. Какво предлагате и как го предлагате. Ако искате да определите най-добрата цена на продуктите и услугите си, то трябва да знаете как те се вписват в стратегията ви. Ако искате да създадете продукт от нисък ценови клас, трябва да изберете дали ще го продавате към някакъв по-голям пакет или ще се продава отделно. Също така трябва да прецените с какво искате хората да ви свързват на пазара: с евтини продукти или с продукти от по-висок клас? Какво искате от вашия бизнес: да създавате евтини и нискокачествени стоки или да продавате скъпи и добре оценени продукти? Всичко това е свързано с визията на бизнеса ви, затова помислете добре, преди да започнете да продавате.

План за ценообразуване

  • Изградете си добра стратегия – какъв продукт искате да продавате?
  • Стимулирайте хората да плащат пълната сума накуп – увеличете цената при разсрочено плащане. Колкото повече плащания получавате, толкова повече работа ще имате.
  • Планирайте цялата сума да ви бъде изплатена преди края на услугата – важи при разсрочени плащания.
  • Не започвайте да предоставяте услуга или продукт, преди да бъде платена – така ще си спестите излишни главоболия и загуба на ценно време.

Вижте още: Защо ни е трудно да продаваме?

Как да определим цената на продуктите си

Направете си план за ценообразуване

За да определите най-точно цената на продуктите си то трябва задължително да си отговорите на следните въпроси:

  • Как се вписват продуктите и услугите, които предлагате в бизнес стратегията ви?
  • Какви продукти ще предлагате: от по-нисък клас или ексклузивни продукти с по-висока стойност?
  • Какви са разходите за продукта – за създаване и за поддържане? Има ли разходи, които не зависят изцяло от вас и са трудни за предвиждане?
  • Какви приходи очаквате от този продукт – очаквате ли бърза възвръщаемост на инвестициите си или мислите в по-дългосрочен план?
  • Какво количество искате да създадете и колко мислите, че можете да продадете?
  • Определете какъв е желания ви резултат още преди да започнете – колко очаквате да спечелите от този продукт?

Вижте още: Предимствата на онлайн бизнеса в днешно време

Как да определим цената на продуктите си

Не се страхувайте да работите с числа

Това са само малка част от въпросите, които могат да ви помогнат в най-точното ценообразуване на вашите продукти и услуги. Не се страхувайте да работите с числа. В бизнеса дори е задължително да работите с тях. Трябва да сте сигурни дали си заслужава да създадете и да промотирате този продукт. Трябва да сте уверени, че си заслужава от гледна точка на времето и финансите, които ще вложите в него и за емоциите, които неизменно ще изпитате при самото създаване. Веднъж, след като разберете какво искате да постигнете, останалото е лесно.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването