Как да останем фокусирани през целия ден

Няколко полезни трика

26.08.2014

Способността да останем фокусирани върху налегналите ни задачи е меко казано трудно за усвояване умение. Всяка сутрин отивам на работа с мисълта да свърша всички поставени задачи и си казвам, че днес ще бъда по-концентрирана от другите дни…. и така около 20 минути максимум. Работата все не свършва, а в крайна сметка тялото и духа ни се изморяват, някак си невъзможно ми се вижда да стоя 8 часа на бюрото, в пълна концентрация. Не знам може и с времето нещата да се променят и да развия умения за такава концентрация, че да съм 98% продуктивна през цялото време.

Как да останем фокусирани през целия ден или поне да се опитаме, с няколко трика

1. Изберете си място за работа, различно от това, с което сте свикнали – е, това може би е привилегия само за тези, които работят, като фрийлансъри или пък сами управляват бизнеса си. За тези, които нямат много голям избор между бюра в офиса, може да сключите сделка с някой колега, да си размените местата за няколко дни. Дори смяната само на едно бюро, ще накара съзнанието ви да възприема мястото, като ново.

2. Изчистете бюрото и съзнанието си – ако стоите “затрупани”  в задачите си е трудно да намерите каквато и да е мотивация, за да се фокусирате върху свършването им. Разчистете и подредете работното си място, внесете ред в хаоса на бюрото. След като привършите седнете спокойно и повторете същата процедура със съзнанието си – изчистете го от ненужни мисли и подредете приоритетите си за това, което трябва да свършите за деня.

Вижте още: 15 знака, че успяваме в живота, макар и да не го осъзнаваме

3. Сутрешни упражнения – чашата кафе отдавна не е достатъчно добър начин да се събудите. Кофеинът само ни създава усещането за лека превъзбуда Опитайте сутрин да “пиете” глътка чист въздух. Знам, че градската среда не е най-подходящото място, но пък една разходка в парка преди работа със сигурност няма да навреди на дробовете ви, но пък ще разбуди мозъчните клетки и съзнанието.

4. Свийте психичните (вътрешните) си срокове – предполагам не веднъж сте се уверявали в способностите си бързо да направите нещо, когато имате супер кратък срок. Ако си кажем “това може да стане и за другата седмица, то ще стане тогава”. Ако обаче решим да го направим по-скоро и зададем утре, като краен срок – задачата ще е завършена на следващия ден. Ние сами определяме крайните срокове, само със силата на мисълта и мотивацията си.

Как да останем фокусирани през целия ден - повече светлина

Количеството светлина влияе пряко върху продуктивността

 5. Нека бъде светлина! – Според редица проучвания количеството светлина, което достига до нас, пряко влияе на продуктивността ни. Когато приемаме точните количества, ще бъдем в състояние много по-лесно да постигнем желаната концентрация.

6. Определяйте си малки (е, може и големи) награди за всяка завършена задача – за да сте по-стимулирани за завършване на задачите, които са ви на дневен ред, определете за всяка от тях награда, която да получите след приключването ú.

Вижте още: Проблеми със съня? Ето как да заспивате по-лесно.

7. Наспивайте се добре – макар, че не съм от хората, които спазват това, знам колко е важно. Когато си изморен и недоспал няма шанс да се концентрираш за дълго, колкото и упорито да се опитваш. И утре е ден, както се казва. Опитайте да лягате по-рано за да си вземате здравословната доза от поне 6-7 часа сън.

А какви са Вашите трикове за подобряване на концентрацията и фокусиране върху задачите за деня?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.