7 стратегии как да останем супер фокусирани

Кратко ръководство как да останем фокусирани върху главните си цели

28.04.2014

Едно от жизненоважните неща за нашия успех е да останем супер фокусирани върху задачите и приоритетите, които имаме в живота. Но това не е никак лесна задача в натовареното ежедневие и огромния списък със задачи, които отвличат вниманието ни от главните цели. Кратките срокове и огромното напрежение също играят огромна роля върху това да останем максимално фокусирани. 

За ваше улеснение ви представяме 7 стратегии как да останете супер фокусирани върху главните си цели

Кажете “Не, благодаря!” – едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да останете максимално фокусирани,  е да се научите да отказвате на хората. Помислете добре какво наистина искате да постигнете. Изберете го и премахнете всички останали излишни неща от списъка си със задачи. Забравете за старите цели, които вече не са ви от полза. Превключете предавката и карайте с пълна газ към завършването на главната!

Поставяйте си цели за деня или за седмицата и докато не ги свършите просто не приемайте други ангажименти. Научете се да казвате “Не, благодаря” и останете максимално фокусирани върху това, което е с приоритет в момента. Тази стратегия ще ви даде повече пространство и време, за да осъществите нещата, които наистина са важни за вас!

Представяйте си на ум решението на дадена задача – визуализирайте идеалното изпълнение на задачата в ума си. Вижте се отстрани как преодолявате препятствия и маневрирате около тях. Как ще се почувствате, когато задачата е изпълнена на 100%? Въодушевени? Развълнувани? Пораснали? Използвайте тези позитивни емоции за вдъхновение и вървите целенасочено към главната си цел!

Kак да останем супер фокусирани върху главната си цел?

Бъдете продуктивни!

Пазете енергията си и почивайте пълноценно – когато имате енергия и се чувствате в кондиция това е идеален момент да останете и да работите върху поставената задача. Но ако се чувствате изморени и отпаднали имате нужда от почивка. Редовните почивки от 5 до 15 минути понякога правят чудеса с организма и съсредоточаването ни. Разходете се, обадете се на приятел, хапнете нещо здравословно или просто излезте на чист въздух. Освободете ума си!

Без почивка ще е трудно да останете фокусирани върху целите си. Наблегнете на качествения сън, преустановете действията си върху задачи, които не са важни за вас и насочете цялото си внимание към главната си цел.

Спрете да правите няколко неща наведнъж – това, че правите няколко задачи наведнъж не ви прави супер герой. Най-вероятно не сте положил максималните усилия върху някоя от многото задачи, които сте поели и така нейната стойност се обезсмисля. Изберете една важна задача и изцяло ангажирайте вниманието си с нея. Преди да преминете към следващата, се убедете, че предната е свършена качествено. След това си дайте кратка почивка, поемете си дълбоко дъх и чак тогава продължете със следващата задача.

Спрете да правите няколко неща наведнъж, за да останете супер фокусирани

Не правете няколко неща наведнъж!

Увеличете волята си – за да бъдете супер фокусирани се изисква огромен самоконтрол и способността да устоите на краткосрочните изкушения за дългосрочните печалби. Дълбокото дишане, йогата и медитацията са сред най-ефективните начини да увеличите силата на волята си. Това са съпричастни практики, които ще ви помогнат да вземете съзнателно решение, независимо от вашите променящи се мисли и емоции.

Изградете си навици – можете да автоматизирате задачата си като си създадете редовни навици. Планирайте и подгответе инструментите, които ще са ви необходими за завършването ú. Определете си краен срок на изпълнение. Създайте си работен план, по който да се движите, както и какво ще спечелите от реализацията на този проект.

След като си създадете редовни навици, те ще ви помогнат да запазите вашата енергия и внимание и по-бързо да завършвате поставените си цели и задачи.

Създайте си подходяща среда – постоянните и ненужни прекъсвания действат разсейващо и размиват главния ви фокус. Подредете работното си място, за да обезкуражите непланираните посещения. Сложете си слушалки и слушайте успокояваща музика, която ви помага да се концентрирате върху главната си цел. Преместете се на по-тихо място, ако не може да се справите със закачките от колегите в офиса ви.

Ако искате да завършите някой предизвикателен проект на време, то изключете мобилните устройства и забравете за електронната поща поне за малко. Ако е възможно се „изключете от интернет“ и останете в офлайн режим. Оптимизирайте вашата работна среда, за да запазите фокуса си.

Използвайте една или няколко от тези стратегии, за да преодолеете вътрешната заетост и да намалите нежеланото отвличане на внимание върху главната ви цел. Подберете тези стратегии, които работят най-добре за вас! Възползвайте се от предпочитаните от вас техники, за да останете супер фокусирани и да постигнете това, което искате!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването