Как да открием нуждите на клиентите ни

Хората не купуват продукт или услуга – те купуват резултат и решение на техните проблеми

18.10.2015

В тази статия ще обърнем внимание на това, как да открием нуждите на клиентите ни и защо това е от изключителна важност за успеха на нашия бизнес.

Клиентите са всичко. Те са нашия бизнест и ако тях ги няма, то и бизнесът ни не би съществувал. Защо обаче клиентите купуват? Те купуват, за да решат някакъв свой проблем. Те купуват, защото имат някаква нужда, защото изпитват необходимост от дадена услуга или продукт. Ето защо е от изключителна важност да познаваме техните нужди, ако искаме бизнесът ни да просперира.

Защо е важно да знаем нуждите на клиентите ни?

Първи стъпки при изграждане на добра маркетинг стратегия е да започнете с определянето на нуждите на клиентите и след това да построите стратегията си около тях – маркетинг послания, позициониране, рекламни материали и т.н.

Никога не правете грешката да стартирате директно с нещата, които вие си мислите, че са страхотни за продукта ви.  Хората не се интересуват от характеристиките на продукта, а от решенията на техните нужди. Затова е важно да им дадете решение на проблемите им, защото те купуват резултати и се интересуват само и единствено от своите нужди, а не от вашите. Затова е изключително важно да разберете какви са нуждите на клиентите ви, защото колкото по-добре ги познавате, толкова по-лесно ще продавате. Ще извисите бизнеса си на друго ниво.

Вижте още: 17 мисловни модела, които правят хората успели

Най-добрият начин да разберете нуждите на перфектния ви клиент е като говорите с него/нея. Цената при допусната грешка при определяне на нуждите на клиентите обикновено е доста висока. Затова направете продукта си за целите на клиентите ви, а не за вашите. Ползата от успешно дефиниране на нуждите на клиентите е огромна.

Разберете нуждите на клиентите си и им предложете решение

Поговорете с клиентите си, за да откриете техните проблеми…

Вероятността да откриете всички ключови нужди бързо е много малка. Най-добрият и бърз начин е да говорите лично с колкото се може повече клиенти. Трябва да разговаряте изключително много с тях и да искате обратна връзка. Да изградите един процес, от който ще разберете от какво още се нуждаят. Така ще се отличите от всички ваши конкуренти и ще имате предимство пред тях. Ще изградите много по-дълбока връзка между бизнеса си и клиентите ви, а в маркетинга и бизнеса изграждането на такава връзка е от изключително значение за съществуването на компанията ви.

В рамките на 15 минутен разговор с клиент може да научите много повече, отколкото ако прекарвате цял ден в размисли и страсти.

Повечето хора не са потенциални клиенти, защото не са мотивирани, а практически е невъзможно да продадем продукти на хора, които не са мотивирани. Ако те не са отворени към вашия продукт, то няма смисъл да правим опити за продажба. Шансовете ни са много по-големи, когато продаваме на хора, които имат нужда или изпитват проблем.

Хората не купуват продукти или услуги – те купуват резултати и решения за техните проблеми. Повечето хора, които имат бизнес си мислят, че продават продукт или услуга, докато всъщност те продават решение на проблем.

Не продавайте логика, а дайте решение на проблем, който клиентите имат. Хората изобщо не се интересуват от вас, вашия продукт или уникалната технология, която използвате. Когато някой обръща внимание на подобни неща, е само, за да се увери, че наистина ще решите проблемите му.

Вижте още: Как да започнем по-лесно бизнес разговор

Когато се опитвате да представите вашия продукт/услуга никога не правете грешката да рекламирате характеристиките, а рекламирайте ползите и какви проблеми ще решите. Най-успешните рекламни кампании и промоции се базират изцяло на нуждите на клиента – нещо, което повечето бизнеси пренебрегват.

Фокусирайте се върху резултатите, решенията и облекченията на проблемите на вашите клиенти, за да постигнете невероятни резултати.

Как да открием нуждите на клиентите ни

Фокусирайте се изцяло върху проблемите на вашите клиенти…

Хората са емоционални същества. Те обичат да взимат решенията си емоционално и след това се опитват да го оправдаят с някаква логика.  Причината да не се фокусираме върху логиката е, че човек е най-силно мотивиран от емоции, които в най-честия случай са:

  • Сигурност;
  • Любов;
  • Желание да изрази себе си;
  • Реализация;
  • Чувство за самосъхранение;

Търсете емоционалните нужди на клиентите си. Търсете кое е това нещо в продукта, което докосва нуждите на вашите клиенти. Дефинирайте ги по възможно най-детайлен начин.

Те са изключително мощни и именно върху тях трябва да фокусирате усилията си. Защото работим, за да харчим парите си, за да получим някакво чувство.

Съвети какви клиенти да търсим:

  • Търсете клиенти, които са мотивирани;
  • Търсете клиенти, които се оглеждат за вас или продукта/услугата, които предлагате. Те ще ви дадат сигурност;
  • Търсете клиенти, които имат малък избор.

Накарайте клиентите ви да ви обичат. Това е тайната на успешния маркетинг. Изградете доверие в клиентите си и разберете техните нужди, за да се наредите до едни от най-добрите компании във вашата сфера.

Статията е вдъхновение от курса „Печеливш онлайн бизнес“ на Мирослав Запорожанов…

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването