Как да подобрим метаболизма

06.11.2013

Как да подобрим метаболизма Има няколко начина да се подобри обмяната на веществата в организма. Метаболизмът се забавя с възрастта, като след излизането от пубертета този процес става с 2-3 процента по-бавен на всеки десет години. Лошият метаболизъм е една от основните причини хората да пълнеят с годините. Дори приемът на калории в момента да е по-малък, отколкото докато сме били тийнейджъри, бавната обмяна на веществата пречи на изгарянето им. Колкото по-бърз е метаболизма на един човек, толкова по-бързо се изгарят калориите и отслабването е лесно. Ето няколко техники, с които да подобрите метаболизма си:

Ходете на фитнес

Загубата на чиста мускулна маса може да започне след 20-25 годишна възраст. Тази тъкан оказва пряко влияние на метаболизма и колкото повече мускулна маса губите, толкова по-бавна става обмяната на веществата. Основната причина за този негативен процес е застоелият начин на живот – ако не използвате мускулите си, те започват да се губят. Тренировките във фитнеса и най-вече вдигането на тежести е ефективен начин да изградите и поддържате чиста мускулна маса.

Как да подобрим метаболизма Правете високо интензивни интервални тренировки

Известните като кардио тренировки се състоят от редуващи се интервали с висока интенизвност на упражнението и такива с ниска или средна, в които тялото се възстановява. Например, ако тичате 50 метра, след това вървите 50 метра, и така ги редувате няколко пъти. Ако обичате да карате велосипед, можете за 30 секунди да увеличите скоростта на въртене на педалите, след което да я намалите за същият период от време. Тези тренировки доказано забързват метаболизма, а освен това спомагат за изгарянето на калории, дори след като сме приключили с упражненията. Причината за това е, че на тялото са небходими допълнителни калории да се възстанови от тренировката.

Как да подобрим метаболизмаЗакусвайте

След няколко часа сън, тялото ви има нужда от храна. Пропускането на закуска води до забавяне на метаболизма, защото организмът се опитва да пести енергия. Хапването на здравословна закуска, която съдържа някакъв вид чисти белтъчини и комплексни въглехидрати ще попречи на метаболизма да се забави.

Яжте малко, но често

Храненето 5-6 пъти на ден ще ускори метаболизма, защото се изисква повече енергия за смилане на храната. Приемайте храни, които съдържат основно постни протеини, сложни въглехидрати или зеленчуци, богати на фибри. Те изискват повече енергия за преработване, докато простите въглехидрати и мазнините имат обратния ефект.

Не намалявайте рязко калориите

Нискокалоричните диети са най-големия враг на метаболизма. Тялото реагира на драстичния спад в приема на калории, като преминава в режим „гладуване”. По този начин метаболизмът се забавя, тъй като организмът се опитва да пести енергия.

Гост автор: Дилян

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването