7 начина да подобрите паметта си

Кратко ръководство, как да постигнем това..

23.03.2014

Човешкият ум е нещо забележително. Той е нашият личен супер компютър, способен на много подвизи и удивителни резултати, стига да работи оптимално. След като знаем някои малки тайни, които може да му помогнат да работи добре, защо да не ги приложим и на практика? Какво ще кажете да започнем с няколко съвета как да подобрим паметта си? На всеки от нас се случва да забравя: някои повече други по-малко. Зависи от стреса и натоварването на всеки човек. Ако ви е писнало да стигате до колата и да осъзнаете, че сте забравили ключовете си, то тази статия е точно за Вас!

Представяме Ви 7 начина как да подобрите паметта си:

Как да подобрите паметта си

Намалете стреса, за да подобрите паметта си!

1. Намалете стреса – депресия, стрес и тревоги. Всички тези неща засягат мозъкът, а от там и нашата памет. Когато някои от тези неща преобладават в ежедневието ни нашата памет започва да страда, а ние не се чувстваме в кондиция за каквото и да е било. Невинаги хубавия и облагодетелстван живот е гаранция, че ще намали стреса и депресията, затова не се заблуждавайте, че парите правят щастието. Ако искате да живеете малко по-добре то използвайте старите доказани методи за това: медитация, йога или повече прекарано време с приятели или домашен любимец. Намалите ли стреса, то паметта ви ще започне да работи много по-добре. Пробвайте и сами ще се убедите, че това работи.

2. Раздвижвайте кръвта си – спортуването не е добре само за тялото, но и за паметта. Когато се движим повече, кръвта ни циркулира повече, а това води до по-голямо оросяване на мозъка. Правете повече сърдечно-съдови упражнения, като бягане в парка, плуване и каране на колело. Всички тези упражнения ще ви дават възможност да подобрите паметта си и то драстично!

3. Тренирайте визуалната си памет – това е трик, използван от всички победители в конкурса „Памет на света“. Чрез този метод вие не затормозявате мозъка си да мисли за цифри и числа, а го карате да развие зрителната си памет. Може да тренирате по-забавен начин с различни изображения, просто бъдете креативни!

4. Яжте повече ядки – научно доказано е, че ядките повишават умението ни да помним по-добре. Орехи, лешници, кашу и т.н. Яжте по 100-150 гр на ден.

5. Редете пъзели – отново доста интересен начин да подобрим паметта си. Мозъчните игри като пъзела, судокото и кръстословиците са не само забавен начин да убиете малко време, но също и да подобрите паметта си.

Представяме ви 7 начина да подобрите паметта си

Кратко ръководство как да подобрим паметта си

6. Яжте повече риба – какво ще кажете да заменим диетите за отслабване с диети за подобряване на паметта? Звучи много по-добре, нали? Яжте поне 3 порции риба на седмица, като не забравяте, че тя е полезна и за очите, така че не я подценявайте.  Препоръчваме риби, съдържащи полезни мазнини като сьомга, скумрия и аншоа въпреки, че има и други алтернативни решения.

7. Спете повече – липсата на достатъчно сън може да има катастрофален ефект върху нашите спомени и други важни психични функции. В действителност липсата дори на една нощ качествен сън може да ви отнеме до три нощи възстановителен процес. Бъдете сигурни, че спите поне 7-8 часа, като си осигурите хладна и тъмна стая без никакви включени уреди като телевизори, касетофони и компютри, които да отвличат вниманието ви докато спите. Започнете да спите повече и само за седмица ще усетите подобрение на паметта ви. Ще се чувствате като нов човек.

Не пропускайте да прочетете и как да повишите продуктивността си чрез качествен сън

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването