Как да позиционираме бизнеса си

Сред най-добрите на пазара…

07.12.2015

Искате да накарате клиентите си да купуват лесно продуктите ви или да привличате нови по много по-лесен начин и в същото време да държите високи цени на продуктите си? Всичко това е свързано с позиционирането на вашия бизнес сред най-добрите на пазара. Всичко това се получава чрез правилно позициониране, тоест колкото по-добре сме се позиционирали на пазара, толкова по-лесно ще продаваме нашите продукти, ще намираме нови клиенти и ще държим високи цени сред конкуренцията ни. Правилното позициониране означава, клиентите ни да ни виждат като единствения и най-правилния избор за решение на техните проблеми, а щом търсят нов продукт или услуга, значи имат такива.

Как да позиционираме бизнеса си сред най-добрите на пазара

Колкото повече стойност и полезност дава един продукт, толкова по-скъпа може да е цената му.

Позиционирането влияе много на печалбата на компанията ни. Това е доверието и репутацията, която имате в клиентите си. Цената е фактор номер едно при печелившите бизнеси. Ето защо увеличаването на вътрешната стойност на бранда оправдава високите цени.

За да държим високи цени, трябва да увеличим вътрешната стойност на продукта. Ако успеем да увеличим тази вътрешна стойност, то ще повишим и търсенето. Ще повишим ефективността на продажбения процес, което от своя страна ще ни помогне на нашия продукт да държи високи цени.

Вижте още: Как да открием перфектния клиент?

Тук идва и големият въпрос: как да създадем тази голяма вътрешна стойност и как да накараме пазара да ни познава?

Как да позиционираме бизнеса си

Таргетирайте правилните клиенти

Високата вътрешна стойност се създава чрез магнетично позициониране. Ето няколко примера:

  • Компанията може да има оригинални продукти – оригиналната формула на Кока Кола, която не се е променяла от повече от 100 години;
  • Организация, която не е отворена за всички, тоест забранена – членство в клуб на богатите;
  • Компания, с мистериозен продукт – отново може да споменем рецептата на Кока Кола;
  • Вълнуващ продукт или услуга – Тони Робинс – един от най-добрите лични треньори в света;
  • Ексклузивен продукт – философията на Ферари. Само стар собственик има право да си купи ново Ферари;
  • Рядък продукт – бизнесът с диаманти;
  • Популярен продукт – Apple;
  • Различен – Apple стартира като компания, която прави всичко на обратно;

Разгледайте внимателно този списък и помислете, кое от тези неща най-много се доближава до вас и до бизнеса ви, като философия и го усъвършенствайте!

Ето защо заплащането ви зависи изцяло от позиционирането ви на пазара.

Приемете го така: вие сте бизнес консултант, който съветва предприемачите как да развият своя бизнес. Взимате една прекрасна заплата за човек, който е специалист в дадена област. Сега си представете, че сте бизнес консултант с авторитет, който се появява редовно по телевизии, програми, активист за инициативи и т.н.. В този момент вие ставате много по-ценен кадър от обикновения специалист, защото сте звезда с авторитет, който е един от най-добрите в бранша. По този начин ще можете да държите много високи цени в бранша за предлаганите от вас услуги.

Вижте още: Как да открием нуждите на клиентите ни

Има още стотици примери за това, защо е изключително важно да се позиционираме добре на пазара, но не мисля, че е необходимо да ги изброявам. Според мен вече сте започнали този процес, а за да ви помогна съвсем скоро ще ви представя и статия с четири лесни стъпки, които ще ви помогнат да се позиционирате лесно и бързо на пазара.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването