Как да преборим стреса

24.08.2013

Как да преборим стреса Защо трябва да обръщаме внимание на стреса? Когато сме в такова състояние с организма ни се случват множество неприятни процеси, които са опасни за нас, а и понякога са фатални. Близо 15% от българите страдат от тревожни разстройства, които пречат на нормалното протичане на живота. Когато шофираме, когато говорим по телефона, когато учим, работим и общуваме, дори и когато се храним, подлагаме организма си на стресови ситуации. Животът ни протича в бързане, в спазване на срокове, в неправилно хранене и спане, а всичко това бавно изсмуква жизнените ни сили. Хората разграничават два вида стрес –единият е свързан с моментно състояние, а другият е с натрупването на негативи във времето от ежедневието. За съжаление това състояние става опасно с годините и е причина за повечето тежки заболявания. В модерния свят , все по-често се разпространяват техники за справяне с него – например спорт и йога. В Европа масово се практикува медитация и благодарение на това, нивото на стрес сред хората е по-малко отколкото тук.

Как да преборим стреса

Медитацията спомага за освобождаване на натрупаното напрежение и лекува някои симптоми, като главоболие, ниско и високо кръвно и др. Концентрацията и вглъбяването са основите техники за усвояване при медитация. Всичко това оказва положително влияние върху мозъка и организма , доказано е и че повишава защитата на имунната система.

Да се избегне стреса и невъзможно, но има начини да намалим нивото му.

Примерно със спорт и релаксация. Другият начин е когато сме на море, да се вглеждаме в хоризонта. Доказано е, че шума от вълните и наблюдаването на вода, спомагат за укрепване на нервната система и постигане на уравновесяване на духа и тялото.

Как да преборим стреса

Как да преборим стреса

За да не влияе прекалено отрицателно на организма, преживяния стрес, трябва да следим нивото ни серотонина в тялото (хормон на щастието) Него можем да набавим чрез консумацията на шоколад и излагане на слънчеви лъчи. Препоръчително е да се намали приемането на кафе, алкохол и газирани напитки, да се храним балансирано и да намираме повече време за сън. Дишайте дълбоко. Правете няколко серии на ден от по две минути, в които вдишвате и издишвате дълбоко. Това отпуска тялото и духа ви. Слушайте музика. Според специалисти силната музика е в топ три на най- ефективните средства за освобождаване на умората и стреса. И тъй като живеем в напрегнато ежедневие, трябва да се научим да се радваме на малките неща и да не хабим излишни емоции и сили за незначителните. За да избегнете натрупването на стрес, подредете приоритети си и започнете се организирате по-добре. Намирайте време за всичко, което ви е приятно.

Автор: Михаела Пехливанова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.