Как да предпазим очите си от взирането в монитора

Полезни съвети

05.03.2015

Един много голям процент от населението на света прекарват десетки часове залепени за мониторите на разнообразни устройства. Компютри, телефони, лаптопи, таблети и какви ли още не джаджи.

Поради голямата компютаризация вече почти няма хора от по-младото население, на които да не им се налага да ползват компютър по една или друга причина. А някои, като мен, стоят пред екрана по над 10 часа на ден. И представете си какво причиняваме на очите си. Това е непрестанен тормоз за зрението, за мозъка, за тялото ни.

Как да предпазим очите си от взирането в монитора – полезни съвети

Понеже аз самата често търся съвети как да огранича вредите за зрението си от толкова много стоене пред компютъра, днес реших да споделя с вас, няколко изключително полезни трика, на които попаднах.

 1. Увеличете шрифта

Взирането в прекалено ситни букви удвоява умората на очите. Причината е, че за да четете по-добре се приближавате по-близо да екрана. От своя страна тази преумора на очите води и до главоболие.

2. Мигайте

Когато се взираме в екрана забравяме да мигаме и очите се изсушават. Капките за очи тип изкуствена сълза също са решение, но във всички случай по-добре е да си осигурявате естествено овлажняване, като мигате по-често.

Как да предпазим очите си

3. Намалете яркостта

Отблясъците на екрана могат да предизвикат напрежение в очите и главоболие. Намалете яркостта или обмислете покупката на антирефлексно фолио.

Вижте още: 6 полезни за очите храни

4. Правилото 20-20-20

След 20 минути работа, вгледайте се 20 секунди в нещо, което е на разстояние 20 фута (~ 6 метра). Очите също имат мускули и ако стоим много дълго втренчени в обекти наблизо (монитор), на тези мускули им става трудно да се адаптират когато преместите погледа си.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.