Как да представим перфектно Startup Pitch (+ практически съвети)

05.05.2014

“Продуктът Ви може да е перфектен, но ако не го представите добре пред инвеститорите, сте на никъде.”

Нужно е много време, упражнения и практика, преди да станете успешен предприемач. И най-вече нужни са много провалени опити.

Всеки неуспех е урок, който надгражда текущите умения и засилва бизнес нюха и интуицията.

Как да представим перфектно Startup Pitch (+ практически съвети) и какво правят опитните предприемачи за да продадат идеята си?

CNBC.com попита няколко инвеститори да дефинират елементите на перфектния питч.

Отговори, като „изразявайте се уверено“ и „носете вратовръзка“, могат да ви се видят смехотворни, понеже са си по подразбиране, но всеки един от тях е резултат от бизнес опита на тези хора и със сигурност има какво да научите от тях.

1. Опознавайте аудиторията си предварително

„Когато клиентът влезе в магазина да си купи дрелка, той не се нуждае от самата дрелка, той се нуждае от дупка. “ – казва Крис Мъри, основател на of Varda Kreuz Training. Инвеститорите не искат да чуят какво имате да им предложите, а какво то може да направи за тях. Фокусирайте питча си върху интересите на инвеститорите.

Научете колкото е възможно повече за инвеститорите, пред които ще презентирате. Проучете техните целеви точки. Какво ги вълнува?  От какво биха се впечатлили?

2. Напишете си домашното

За да убедите който и да било, че знаете какво правите, трябва да сте 100% наясно какво ще кажете на представянето и как ще го кажете.

Упражнения, упражнения, упражнения – колкото е нужно преди да дойде време за представянето на истинската среща.

Упражнявайте се пред приятели, пред огледалото, пред роднините и ги молете за искрено мнение и критика.

Запомнете, имате само един шанс да питчвате идеята си. Направете го както трябва.

Опознавайте аудиторията пропсперирай

3. Разкажете история

Всеки предприемач трябва да знае цифрите зад и пред бизнес идеята си. Но по време на представянето тези параметри е по-вероятно да отегчат аудиторията, отколкото да я впечатлят, казва Ерик Бергман, автор на книгата “Five Steps to Conquer ‘Death by PowerPoint.’ ”

Затова зарежете слайдовете и разкажете история!

4. Демонстрирайте всеотдайността и страстта, които сте вложили в идеята.

Изследвания, направени през 2003 в Германия, доказват че усмивките са заразителни. Същото се оказва валидно и за страстта – важна съставка на всеки един питч.

Инвеститорите знаят, че дори и идеите да са брилянтни, е изключително трудно да се реализират. Така е по-добре е да ги убедите, че сте отдадени на идеята и сте готови на всичко за да я реализирате и да оправдаете вложените пари.

5. K.I.S.S.

“Keep it simple, stupid”, чудесен съвет за бъдещите предприемачи, търсещи финансиране.

„По-малкото е винаги повече“, казва  Zelfand Munroe, основател на Supplet.com. „Сложните обяснения няма да впечатлят инвеститорите, по-вероятно е да ги откажат още преди да са ви изслушали до край.“

K.I.S.S. бизнес идея

6. Представете невероятния екип, който имате

Gary Holdren, изпълнителен директор на Garland Capital Group, казва, че наблягането върху екипа от специалист, който имате за да направите продукта, със сигурност ще накара инвеститорите поне да се замислят да ви дадат парите.

7. Дръжте се естествено

Jerry Jao, изпълнителен директор на маркетинговата компания Retention Science, има един много простичък съвет за бъдещите предприемачи – Бъдете себе си!

„Трябва да се отпуснете за да може да демонстрирате колко много знаете за идеята си и бъдещето и развитие.“, казва още той. „Инвеститорите са тренирани да виждат през нас, те са съдии на характера ни.“

8. Имайте резервен план

Donald Rumsfeld бивш министър на отбраната, САЩ, казва през 2003 – „всичко се случва“.

Дори и най-опитният предприемач може да бъде изваден от релсите, от непредвидени ситуации.

Всеки предприемач, който търси финансиране, трябва да увери инвеститорите, че е подготвен за провалите. Защото такива вероятно ще има много през дългия път до успеха.

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.