Как да преодолееш правилата

Притча от Ошо

29.12.2016

Животът е суров, хората са сурови и студени…., понякога и не всички. И всеки от нас е изпитвал в малка или голяма степен силата на ударите, които околните ни нанасят, макар и не физически. И не е решение да се хвърлим с бърз и яростен отговор, но не е решение и цял живот да прекланяме глава. Всяка ситуация изисква разбиране и премереност в действията. Понякога е по-добре да замълчиш, понякога е по-добре да удариш.

Как да преодолееш правилата – притча

Слушах история за един християнски светец. Някой го ударил по лицето, защото този ден в сутрешната си лекция той казал: „Исус казва, че ако някой те удари по едната буза, ти трябва да подложиш другата. И този човек искал да го провери, затова силно го ударил. Този светец бил наистина верен на думата си и подложил другата буза. Получил още по-силен удар. И тогава се случило нещо съвсем неочаквано: светецът скочил и ударил човека със сила и бързина:

– Какво правиш? Ти си свят човек и сутринта каза, че ако някой те удари по едната буза, ти ще подложиш другата – недоумявайки попитал човекът.

Светецът казал:

– Да, и аз я подложих, но нямам трета буза. А Исус се спира до втората и не дава повече никаква информация. Следователно мога да постъпя както намеря за добре! И съще- временно не нарушавам правилата.

Притчата е носител на мъдрост, но рядко мъдростта в нея е буквална. Ако светецът беше оставил човека да му удря шамари до безкрай – къде тогава е неговата мъдрост, къде е поуката? Къде е примерът и урокът за другата страна – ученика? Много често в нашите тъмни и невежи времена бързият, неочакван и своевременен отговор на насилието, дава много по-голяма поука и урок на насилника, отколкото преклонената главица. Нужно е да бъдеш добър психолог, за да различиш кога да наведеш глава и кога да действаш. Но въпреки това, понякога един шамар на място е много по-голям израз на любов и загриженост, отколкото наведената безучастно глава…

 

Из „Приказки и притчи за малки и големи“, Жанет Орфану

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.