Как да превърнете негативните фрази в позитивни

11 фрази от всекидневието

16.09.2015

Позитивните фрази имат силата да стимулират физическото и емоционалното ни благополучие вкъщи и на работа, стига да знаете кои точно да използвате. Положителният език може буквално да промени мозъка ни. Учените разкриха, че положителни думи, като „мир“, „любов“ и „състрадание“ имат силата да укрепят областите на фронталните дялове на мозъка, както и да насърчат когнитивната функция. Казано на по-прост език, положителните фрази могат да ви накарат да се чувствате чудесно – умствено, физически и емоционално.

Така че добавянето на някои страхотни положителни думи във вашия всекидневен речник, биха дали положителен тласък на хората около вас. Тези 11 ежедневни фрази могат лесно да бъдат заменени, давайки на вашия речник голяма доза мотивация и позитивизъм на хората около Вас.

Вижте как да превърнете негативните фрази в позитивни

Всекидневни положителни фрази

1. Защо не? → Звучи добре.

2. Няма проблем → Определено!

3. Не мога да се оплача → Всичко върви добре, благодаря!

Тези фрази са предназначени да бъдат положителни, но човешкият мозък има отрицателен наклон и подсъзнателно обработва първите фрази, като негативни.

Вижте още: 7 фрази, които да пропуснете по време на спор

4. Изтощен съм → Имам нужда от почивка.

Според учените, втората фраза е много по-позитивна от първата и оставя в събеседника ви положителни емоции.

Как да превърнете негативните фрази в позитивни

Използвайте само положителни думи в речника си

Позитивни фрази на работа

5. Забравих → Ще се погрижа някой да ми напомни.

Съсредоточете се върху това, което може да бъде направено. Така ще накарате хората около вас да очакват положителен резултат.

6. За съжаление ще бъде невъзможно да завършим проекта навреме, заради проблемите на останалите да завършат работата си в срок → Може ли всеки да завърши работата си до четвъртък, за да може да приключим с проекта на време?

Имейл системата ви предоставя перфектна възможност да работите върху позитивния си речник, като можете да редактирате вашите мисли, преди да изпратите съобщението си до колегите и клиентите. Внимавайте за негативните думи, като „За съжаление“, „невъзможно“ и „проблеми“. Изберете позитивни думи и изречения, с които да ги замените.

Вижте още: Фрази, които да пропуснете в бизнес имейли

7. Конструктивна критика → Обратна връзка.

Думите, които използвате, за да изкажете отзивите си могат да имат значително въздействие върху останалите. Давайки положителна обратна връзка на своите колеги, ще им помогнете да свършат работата си много по-добре, отколкото ако директно ги критикувате за свършеното задание от тях.

Как да трансформираме негативните фрази в позитивни

Давайте положителна обратна връзка

Позитивни фрази вкъщи

8. Не си играй с топката вътре! → Вземи топката и излез на вън.

Или…

9. Недей… → Харесвам го, когато…

Казвайки на децата (и на възрастните също!) това, което искате от тях да направят има много по-положителен ефект и резултат от това да им кажете това, което не искате да правят.

10. Липсваш ми толкова много! → Толкова се радвам да те видя!

11. Не! → Знам, че много обичаш сладолед, но прекаленото количество не е здравословно за теб.

Когато обясните на децата вашата причина да кажете „не“, ги карате да се почувстват уважавани, като по този начин са много по-склонни да приемат забраната ви. За пример, помислете как бихте искали шефа ви да си говори с Вас…

Как да превърнете негативните фрази в позитивни

Обяснете защо казвате “не”…

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването