Как да продаваме онлайн

Полезни съвети и трикове как да продаваме повече онлайн

02.02.2014

Независимо дали сте голяма компания, за продажби и препродажби на стоки и услуги, или сте един от хилядите хора, предлагащи разни стоки из сайтовете за безплатни обяви, трябва да спазвате някои препоръчителни и задължителни правила.

На пръв поглед предлагането онлайн изглежда, като лесна задача. Качваш продукти, в собствен сайт или такъв за обяви, евентуално пускаш платено промотиране и чакаш…. И чакаш ли чакаш някой да прояви интерес… и този някой така и не идва една, две, три седмици… Добре де, казваш си, как така всички останали продават, а аз не.

Нека анализираме ситуацията и да видим как да продаваме онлайн

Първо: Ключов елемент – визуалното представяне, т.е. снимките на продуктите.  Първото нещо, което потребителят забелязва е външността. Използвали ли сте качествени изображения, които не са копнати от други сайтове? Ако отговорът е отрицателен, тогава е ясно, защо не ви върви бизнеса. Как да поправим това, като нямаме техника за професионално заснемане? По-важна е концепцията, а не техниката. Подредете продуктите по-атрактивен начин и ги заснемете с не скъпо струваща, но достатъчно надеждна техника.

Вижте още: Политика за замяна и връщане на стоки

Друг важен фактор – описанието – как представяте своя продукт – „Страхотен, супер изгоден, идеален,…“. Изброяването на тези и подобни преувеличени суперлативи, кара потребителя да си мисли, че има нещо нередно в цялата картинка (особено, ако потребителите са българи, които са винаги скептично настроени). Заменете тези фрази с по-умерени, но достатъчно атрактивни и привличащи – „Продукт на изгодна цена, с високо качество“, „Качество, което отговаря на цената“. Както и не забравяйте да предоставите детайлно описание. Ако продавате дрехи например, информирайте потребителя за размер, произход, тип платове,..

Бъдете на линия, за да отговорите на всички въпроси на настоящи и потенциални клиенти – особено, ако предлаганата стока е по-специфична, хората ще искат да получат повече информация, преди да я закупят. И ако Вие не сте на линия, за да им отговорите, то ще потърсят конкурентите.

Начини на плащане и доставка – предложете минимум 2 начина на плащане и два вида доставка, за да се чувства потребителя комфортно, от предоставените избори. Ако продавате в сайтовете за обяви, то сте ограничени откъм тези възможности, но винаги може да упоменете, че спрямо клиента, може да се съобразите с различни предпочитания.

Изпращайте стоките възможно най-бързо – предпочитано дори на деня, в който сте получили поръчката. Клиентите не обичат да чакат, така че постарайте се да сте точни и коректни в това отношение.

Платете за промотиране и реклама, поне веднъж – все пак хората, трябва да разберат, че продавате нещо, за да го купят. Така че задължително предвидете в бюджета си пари за реклама, поне за първоначално промотиране, докато продуктите ви се разпространят.

Предлагайте отстъпки за лоялни клиенти и за количество – това ще ви помогне да сте конкурентоспособни и да задържите клиентите си, въпреки голямата конкуренция.

Вижте още: Изкусният търговец умее да лъже

Проучвайте конкуренцията постоянно!  –  „Вие спите, но конкуренцията ви дебне“.  Ако те намалят цените, направете го и Вие, но добавете и елемент на различие. Например, предложете подарък или безплатна доставка, при закупуване на стоката.

След всички, гореизброени съвети и трикове, не остава друго, освен да Ви пожелаем успешна търговия онлайн!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.