Как да пътуваме по-успешно

Полезни съвети

23.01.2018

Не ви харесват скъпите екскурзии? Не искате да се лутате безцелно на непознато място? Искате да ядете нещо вкусно? Следвайте редовете по-долу и следващото ви пътуване може да бъде съвършено…!

Как да пътуваме по-успешно на по-ниски цени

Самолетните билети

Всички организирани екскурзии са скъпи! Със сигурност можете да намерите билети за предлаганата дестинация на много по-достъпни цени… Много е важно да съобразите желаната екскурзия и с цените на билетите. Примерно, ако сте планували някоя дестинация за по-бъдещ период от време и имате други по-желани, но видите евтини билети за там… действайте! Променете списъка и се възползвайте от ниските цени. Парите за билети са едни от най-грешно похарчените пари за пътуване… Как да намерите евтини билети? Следете редовно сайтовете и фейсбук страниците на основните авиокомпании. Проверявайте всеки ден желаните места за посещение. Тук вмъквам, че понякога може да ви излезе много по-евтино да отидете с една авиокомпания и да се върнете с друга… За това на мен ми е най-удобен сайтът www.AzAir.eu. Друг метод е да следите многото появили се вече страници във фейсбук, които ви съветват за изгодни пътувания и споделят за ниски цени на билетите.

Нощувки

Не се примирявайте с високи цени за нощуване! Търсете до последно и на различни места. Много често сайтовете умишлено започват да завишават цените на нощувките. Усетите ли, че след известно време търсене, цените започват главоломно да нарастват, изчакайте няколко дни и потърсете пак. Уверявам ви, че ще се изненадате… Много добра оферта за нощуване е и набиращият световна популярност „couchsurfing“. Особено ако сте по контактни и разговорливи личности.

Как да пътуваме по-успешно

Снимка: Атанас Деспов

Планът

Най-важната съставка от всяко едно пътуване! Много, ама много е важно да знаете къде отивате и какво трябва да видите… Оставете настрана хората, които ви казват: „Просто се остави на течението и обикаляй на воля…“. Тези хора си нямат и на идея, какви неща пропускат… Задължително е да имате предварителен план по дни. Което значи, че трябва да сте разучили дестинацията, да сте видели забележителностите, да сте ги подредили в дни, съобразено с локацията им и времето, което ще прекарате там. Важно е също и за разчета на финансовите средства… Преди да тръгнете проверете таксите, за да не бъдете неприятно изненадани на място и да се окаже, че ако влезете на дадено място, трябва да гладувате през деня… Нагласете посещенията в зависимост от потенциала ви на вървене, бързината, с която минавате през определени места и интересите ви. Но задължително си направете предварителен план!

Ориентацията

Окей, вече имате план! Но ако не можете да работите с карта… отново губите ценно време. Научете се да боравите с карти и да се ориентирате в посоките, това ще ви спести много време. Задължително е да имате карта на телефона и в нея да сте вкарали всички обекти, които искате да посетите. Така ще ви е много по-лесно да ги намерите и ще успеете да избегнете безцелното обикаляне. Би било полезно да сте ги видели в интернет преди да тръгнете на път…

Храната

Когато пътувах преди ми се е случвало да губя доста ценно време в безцелно лутане и избиране на заведение за хранене… Избегнете го! Разберете, времето ви там е ценно и можете да видите много неща, ако сте си помогнали предварително… Когато пътувам днес, всичко ми е предварително проверено… Набелязал съм места за обяд в дадения ден, места за вечеря и задължително… места за десерти и сладки изкушения! Освен времето, голямо предимство да си подготвен предварително има и от ценовия клас на заведението. Днешно време имаме достъп до менюта, снимки на ястия, коментари от посетители и трябва да се възползваме от тази привилегия! Така избягвате нежелани големи сметки и разваляне на вечерта от грешен избор на заведение… Аз лично ползвам TripAdvisor и до сега не съм бил подведен! Как да намерите подходящо място за хапване? Вкарвате населеното място, където ще сте и нагласяте предпочитанията си в ценови клас и вид ресторант. Разглеждате качените снимки и публикуваните коментари. Със сигурност ще ви допаднат няколко места… Тогава гледате и местоположение, ако някое се окаже твърде далеч от точката, на която ви се пада хапването – отпада. Така свеждаме класацията до по-малък брой заведения и на място преценявате, кое от тях да посетите.

Как да пътуваме по-успешно

Фотограф: Атанас Деспов

Компанията

Най-важната съставка за перфектното пътуване – приятната компания! Подбирайте хората, с които да откривате нови места. Неприятната компания води до неприятни спомени… Няма нищо по-хубаво от това, да обикаляш света с най-добрите си приятели или с най-близките за теб хора!

Надявам се да съм ви бил полезен и при следващото пътуване да изпълните някоя от препоръките ми. Ако не… наслаждавайте се по своя начин и откривайте нови места!

Гост автор: Атанас Деспов

www.thetraveler.bg

Етикети:

За автора

Списание VIP